latinica  ћирилица
27/03/2020 |  15:16 | Аутор: СРНА

Касуповићу и Кесеровићу продужен притвор

Суд БиХ продужио је притвор Сенаду Касуповићу и Јасмину Кесеровићу, оптуженима за организовање терористичке групе, односно ратовање у Сирији.Суд БиХ продужио је притвор Сенаду Касуповићу и Јасмину Кесеровићу, оптуженима за организовање терористичке групе, односно ратовање у Сирији.
Јасмин Кесеровић - Фото: Screenshot/YouTube
Јасмин КесеровићФото: Screenshot/YouTube

Касуповићу притвор може трајати до изрицања првостепене пресуде или нове судске одлуке, а најдуже двије године од дана потврђивања оптужнице, с тим што ће се контрола оправданости ове мјере вршити свака два мјесеца.

Кесеровићев бранилац Сенад Дуповац је потврдио да је Суд у односу на овог оптуженог донио рјешење према којем притвор може трајати најдуже двије године, преноси Бирн.

У оптужницама против Кесеровића и Касуповића је наведено да су њих двојица 23. јануара, односно 12. јула 2013. године напустили БиХ, те су по доласку у Сирију постали припадници терористичке организације "Исламска држава", у чијим редовима су остали све до децембра 2019. године.

Према оптужници, Касуповић и Кесеровић су, заједно с другим лицима из БиХ која су боравила у Сирији с истом намјером, учествовали у терористичким активностима, пружали помоћ и борили се у градовима Мимбиџ, Кобани, Рака и Ал-Баб, у јединици "Бејт командос", која је касније преименована у "Ел-Акса".

Осим ратовања, Кесеровић се терети и за јавно подстицање на терористичке активности, односно да је путем средстава јавног информисања, одјевен у војну униформу и наоружан аутоматском пушком, упутио поруку јавности којом је директно подстицао на извршење тероризма, и то нападима на становништво и убијањем.

Суд БиХ је недавно продужио притвор за двије године оптуженом Армену Џелки, који се терети за ратовање у Сирији, док је у односу на Хамзу Лабидија, Миларема Бербића, Мухарема Дунића и Емира Алишића, против којих се истрага и даље проводи, ова мјера продужена за два, односно три мјесеца.

Тројица оптужених и четворица осумњичених су у децембру 2019. године авионом пребачени у БиХ.