latinica  ћирилица
19/12/2019 |  21:44 ⇒ 20/12/2019 | 12:25 | Аутор: РТРС

Седам бивших припадника ИСИЛ-а депортовано из Сирије у Сарајево (ФОТО)

У БиХ депортовани су држављани који су се борили на страни ИСИЛ-а на сиријском ратишту.

Из Министарства безбједности БиХ потврђено је да је у групи држављана БиХ, који су депортовани из Сирије, шест жена и дванаесторо дјеце, те седам мушкараца, који су ратовали на страни терористичких организација у Сирији и Ираку. Мушкарци су предати у даљу надлежност Тужилаштва БиХ, а жене и дјеца у прихватни центар.

Војни авион на ванредном лету око 18 часова слетио је на сарајевски аеродром. Убрзо након тога из Тужилаштва је стигла потврда – у њему су држављани БиХ који су се борили под заставом ИСИЛ-а.

Депортација терориста (Фото: РТРС)

- Осумњичене особе које су транспортоване у БиХ под истарагом су због кривичних дјела организовања терористичке групе, противзаконитог формирања и придруживања страним паравојним и параполицијским формацијама и кривичног дјела тероризма. Тужилаштво БиХ и надлежне институције и агенције провеле су активности у складу са међуанродним обавезама државе БиХ - рекао је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

Након медицинских прегледа и једноипочасовног задржавања на аеродрому на којем је владало готово опсадно стање, осумњичени су полицијским возилима превезени у притворске јединице Тужилаштва БиХ и централу Сипе.

- За некима од ових особа расписана је међународна потјерница по наредби Суда БиХ, а након транспорта у БиХ покренуте су активности за одређивање мјера притвора, а Тужилаштво наставља са њиховим казненим процесуирањем у складу са законом.Тужитељство БиХ исказује даљњу спремност и посвећеност у проведби активности у борби против тероризма - истакао је он.

Депортација терориста (Фото: РТРС)

У саопштењу министарства безбједности се наводи да су жене и дјеца по доласку на Међународни аеродром Сарајево прошли провјере Граничне полиције БиХ и пружена им је неопходна помоћ, а након тога су транспортовани у прихватни центар ради даљих прегледа и указивања медицинске помоћи.

Подсјетимо, ова група требала је и прије двије седмице стићи у Сарајево, али само дан пред депортацију акција је обустављена, иако је Предсједништво БиХ дало сагласност за њено спровођење.