latinica  ћирилица
13/12/2019 |  10:31 | Аутор: СРНА

У току рад на два предмета о страдању Срба на подручју Братунца

У Тужилаштву БиХ се ради на два предмета која се односе на ратни злочин почињен над српским цивилима на подручју Братунца 1992. године, речено је Срни у овој правосудној институцији.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: Screenshot
Суд и Тужилаштво БиХФото: Screenshot

У Тужилаштву су додали да у овом тренутку не могу дати више информација.

У Цркви Светог пророка Илије у Бјеловцу, код Братунца, сутра ће бити служен парастос за 109 српских цивила и војника из овог и сусједних села Сикирић и Лозничка Ријека, од којих је 68 убијено на тај дан 1992. године.

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Братунац Радојка Филиповић раније је рекла Срни да је апсурдно да у Тужилаштву БиХ уопште не постоји предмет у вези са злочинима почињеним у Бјеловцу 14. децембра 1992. године када су муслиманске снаге из Сребренице упале у село у рану зору и починиле стравичан масакр над цивилима убијајући жене, дјецу и старце затечене на спавању или у кућама и двориштима.

Филиповићева истиче да је најстарија жртва муслиманског злочина била 87-годишња Злата Јовановић, чији су син Милан и унука Раденка убијени испред куће у којој су у једном часу нестале три генерације те породице.

Према њеним ријечима, најмлађа жртва био је петнеастогодиши дјечак Чедо Миладиновић, а убијени су и годину старији Слободан Петровић и седамнаестогодишњи Миленко Вучетић.

- У просјеку је свака српска кућа у Бјеловцу изгубила по два члана домаћинства у посљедњем рату - нагласила је Филиповићева.

Она каже да се сваког 14. децембра обиљежава годишњица њиховог страдања, наглашавајући да се те жртве не смију никада заборавити да се зло не би поновило.