latinica  ћирилица
07/12/2019 |  13:32 ⇒ 14:09 | Аутор: РТРС

РТРС с особама са Даунов синдром из Бањалуке у посјети Пули

Даун сyндром центар Бањалука боравио је у вишедневној радној посјети Даун синдом центру Пула, водећем центру за рехабилитацију особа са Дауновим синдромом.
Пула: Даунов синдром - Фото: РТРС
Пула: Даунов синдромФото: РТРС

Бањалучки Даун синдром центар учествовао је у активностима својих пријатеља из пулског Даун синдром центра и са њима дочекао припаднике полицијске и морнаричке управе који су дошли са поклонима да обрадују особе са Дауновим синдромом.

Све доогађаје забиљежиле су камере Радио-телевизије Републике Српске, како би бањалучки Даун синдром центар могао да уприличи овакво дружење са полицијом и у Бањалуци, као позитиван модел дружења.

Наша филмска екипа снимала је и завршне кадрове филма "Неки нови Бродвеј" и забиљежила додађаје у Даун синдром центру Пула.

Бањалучки и пулски Даун синдром центри сарађују и на основама уговора о заједничком дјеловању за рехабилитацију особа са Дауновим синдромом. Договорени су заједнички кораци за 2020. годину, како би било учињено што више на побољшању  квалитета живљења особа са Дауновим синдромом, као и њихових породица.

Бањалучки Даун синдом центар има уговоре о сарадњи са оваквим центрима у Београду и у Црној Гори.

Договорени су наредни кораци за увезивање ових организација на регионалном нивоу, како у Републици Српској, тако и са организацијама из Србије, Хрватске и Црне Горе.

Зоран Јелић, управник Даун синдром центра Бањалука, договорио је са пулским Даун синдром центром да се особе са овим  синдромом упућују на рехабилитацију у Пулу, али и да Пуљани долазе у Бањалуку. Овакав систем рехабилитације реализован је и са удружењем за бригу о особама са Дауновим синдромом из Београда. 

Разговарано је и о међународном конгресу о Дауновом синдрому који би требало да буде одржан у Бањалуци, а на који би били позвани представници из 12 земаља ЕУ који ће учествовати на ЕП у фудбалу за особе са Дауновим синдромом.

Европске првенство у фудбалу за особе са Дауновим синдромом биже одржано идуће године у Турској, а на њему ће учествовати и четири младића са Дауновим синдромом из Бањалуке који ће играти у саставу репрезентације региона, тј. бивших југословенских републике.

Радио-телевизија Републике Српске представила је и Хрватској радио-телевизији како медијска институција побољшава квалитет живљења особа са Дауновим синдром, што су колеге са ХРТ-а поздравили и честитали екипи РТРС која је боравила у Пули.