latinica  ћирилица
06/12/2019 |  22:48 ⇒ 07/12/2019 | 13:30 | Аутор: СРНА

У БиХ стижу опасни џихадисти из Сирије (ФОТО)

Међу деветорицом бивших припадника терористичке Исламске државе који из Сирије треба да буду депортовани у БиХ су четворица за којим је расписана црвена Интерполова потјерница, од којих се двојица терете за организовање терористичке групе, објавиле су Независне новине.

Раније је најављивано да ће повратници са страних ратишта по слијетању авиона на сарајевски аеродром бити ухапшени и предати у надлежност Тужилаштва БиХ, а то су: Армин Чурт, Сенад Касуповић, Јасмин Кесеровић, Емир Алишић, Миралем Бербић, Хамза Лабиди, Мухарем Дунић, Емир Маркота и Армин Џелко.

Сенад Касуповић /39/, који је рођен у Великој Кладуши, налази се на Интерполовој црвеној потјерници јер га терете за организовање терористичке групе.

Он је 2013. године отишао у Сирију преко Истанбула. Био је и припадник јединице "Командоси Бајре Икановића", која је позната и под именом "Ел акас".

Касуповић је под именом Муатесим ратовао на подручју града Кобане, те у ирачком граду Биџи, док је посљедње године провео у Раки, гдје је и заробљен, наводе Независне.

Senad Kasupović (Foto: Nezavisne novine)

Јасмин Кесеровић /25/, који је рођен у Завидовићима, према Интерполовој црвеној појерници, терети се за организовање терористичке групе.

Лист наводи да је ријеч о веома радикалном младићу, који је био настањен у мјесту Хајдаревићи. Кесеровић, звани Мухамед, отишао је у џихад заједно са Бајром Икановићем и Мидхатом Ђоном 23. јануара 2013. године.

Он се на видео-снимку, који су Независне раније имале на увид, појављује под именом Абу Мухамад ал Босни.

Jasmin Keserović (Foto: Nezavisne novine)

Миралем Бербић /65/, рођен је у Пепеларима, код Зенице, а на Интерполовој црвеној потјерници се налази због илегалног формирања и придруживања страним паравојним и параполицијским формацијама.

Он је у Сирију отишао 29. августа 2014. године преко Истанбула, у који је отпутовао авионом из Сарајева.

Miralem Berbić (Foto: Nezavisne novine)

Хамза Лабиди има 21 годину, а рођен је у Завидовићима. На Интерполовој црвеној потјерници терете га за илегално формирање и придруживање паравојним и параполицијским формацијама.

Hamza Labidi (Foto: Nezavisne novine)

Емир Алишић је Лабидијев очух и у Сирију је отишао у децембру 2013. године. Боравио је на подручју Азаза. Како је раније објављено, био је припадник јединице Горана Павловића, а држао је линије према Ослободилачкој војсци Сирије.

Emir Ališić (Foto: Nezavisne novine)

Армин Чурт /22/ отишао је августа 2015. године у Истанбул, а одатле у Сирију а, како је раније објављено, један је од држављана БиХ који су се активно борили у редовима терористичке организације Исламска држава.

Чурт је, како је речено, успио да побјегне из заробљеништва у Сирији, гдје је доспио након што су га ухватили припадници снага противтерористичке коалиције предвођене САД.

Он је био међу лицима која су још у априлу из Сирије требало да буду депортована у БиХ на основу споразума са америчким властима, али је побјегао је из заробљеничког дијела кампа Рој, који надзиру припадници коалиционих снага.

Мухарем Дунић, /45/ рођен у Купрешанима, код Јајца. Како су медији објавили, Дунић се раније налазио у кампу Ал Хавл, у близини града Хасаке, у сјевероисточној Сирији.

Армин Џелко /29/ има пребивалиште у Хаџићима. У Сирији је ратовао под именом Абдулах Рус. Био је припадник јединице "Командоси", којом је командовао држављанин БиХ Бајро Икановић, који је погинуо у Сирији. Боравио је на подручју Раке, гдје је и заробљен, наводе Независне новине.

Armin Dželko (Foto: Nezavisne novine)

О Емиру Маркоти се мало зна јер нема детаљнијих података.

На сајту Интерпола се наводи да је тренутно на снази 58.000 црвених потјерница, од којих 104 за лица рођена у БиХ. Од укупног броја црвених потјерница 7.000 су јавне.

Црвена Интерполова потјерница расписује се када осумњичени или осуђени за кријумчарење оружја, дроге, за тероризам, ратне злочине нестану без трага.

На основу те потјернице они у иностранству могу да буду ухапшени и испоручени земљи која их гони.

Депортација ових ратника из Сирије била је планирана за сутра, али је одгођена до даљег због, како је саопштено из Министарства безбједности у Савјету министара у техничком мандату, из изненадних и непредвиђених околности у тој блискоисточној земљи.

Осим деветорице џихадиста у Сарајево би требало да слети и седам жена, те осморо дјеце.