latinica  ћирилица
08/11/2019 |  18:20 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Макрон признао да је БиХ опасност за Европску унију

Изјава предсједника Француске Емануела Макрона да је БиХ темпирана бомба која откуцава, јер је суочена са проблемом повратка џихадиста - изазвала је бројна реаговања.

Институције Републике Српске нуде подршку у рјешавању проблема на који је француски предсједник указао, политичари из Федерације тврде да је Макрон пренагласио проблем. За то вријеме Влада Турске саопштава да ће у понедјељак почети да транспортује заробљене ИСИЛ-овце у земље поријекла.

Макрон је свјетску јавност упознао са стварним проблемом у БиХ и ја сам му на томе захвалан. Овако је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик реаговао на изјаву француског предсједника о џихадистима-повратницима у БиХ. Додик је подсјетио да је он био мета критика кад је, прије Макрона, указивао на исту опасност.

- Озбиљан државник какав предсједник Макрон јесте, сигурно не би дао олако такву изјаву. Тај став је резултат дугогодишњег рада озбиљних обавјештајних служби које су му саопштиле да то јесте тако. Ми не треба да то игноришемо нити да се обрачунавамо са том изјавом као што покушавају да ураде у Сарајеву. Наше је да покушамо да ријешимо овај проблем и ангажујемо наше институције Републике. Ти људи су спремни на све. Они морају бити под цјелодневном и сталном контролом, не смију се оставити без надзора - изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Француски предсједник се нашао на мети бошњачког и хрватског члана Предсједништва БиХ. Комшић је тражио хитно објашњење од француског амбасадора. Комшић и Џаферовић разговарали су и са америчким амбасадором Ериком Нелсоном, за којег је БиХ поуздан партнер Америке у борби против екстремизма.

На похвале америчке администрације позива се и предсједавајући Савјета министара БиХ у техничком мандату Денис Звиздић и поручује да је одлазак грађана БиХ на страна ратишта заустављен.

- То говори о нашој озбиљној посвећености борби против тероризма, а што је резултирало и врло јасном констатацијом у извјештајима релевантних институција и агенција, које говоре да је БиХ врло кредибилан партнер у борби против тероризма и партнер у глобалној коалицији у борби против ИСИЛ-а - рекао је он.

Колико је та борба успјешна, најбоље потврђује став једног од најобавјештенијих државника свијета предсједника Макрона, каже премијер Републике Српске Радован Вишковић. Жали што су игнорисана упозорења српских политичара и експерата на изузетно опасне људе, спремне на све.

- Ми годинама упозоравамо шта значи долазак тих ИСИЛ-ратника и њихов повратак на просторе БиХ. Нажалост, овим се проблемом нико озбиљно не бави у БиХ. Ви знате да је то ниво заједничких институција БиХ - нагласио је Вишковић.

- Ми знамо да је у БиХ по глави становника отишао највећи број џихад-ратника на страна ратишта, углавном на сиријско и ирачко. То је више од било које друге европске државе - изјавио је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

Министар Лукач истиче да бројни грађани БиХ заробљени у војсци терористичке Исламске државе, тренутно затворени у камповима, чекају повратак у БиХ. Да би неки од њих могли стићи већ у понедјељак, наговијестио је министар унутрашњих послова Турске Сулејман Сојлу. Његова држава ће, каже, почетком сљедеће седмице почети да враћа заробљене ИСИЛ-овце у земље одакле су кренули на ратишта у Сирију и Ирак.