latinica  ћирилица
05/11/2019 |  20:33 | Аутор: sputniknews.com

На Арктику откривено ново острво

На Арктику је откривено ново острво које jе настало усијед глобалног загријавања. Острво су открили средњошколци из Чувашије под руководством студената Московског ваздухопловног института, саопштила је прес-служба института.
На Арктику откривено ново острво (фото:Sputnik / Павел Львов) -
На Арктику откривено ново острво (фото:Sputnik / Павел Львов)

- Површина новог острва износи око 110 хектара, његова дужина је 1,9 километара, ширина један километар. Након што географско откриће званично добије признање од хидрографске службе Министарства одбране Русије, на ново острво ће се упутити научна експедиција, која ће обавити топографско снимање, детаљно описати и фотографисати острво - наводи се у саопштењу.

Анализирајући географске карте и свемирске снимке акваторије Карског мора, ученици су примјетили да је Земаљски рт који припада острву Шмит изгубио везу са главним острвом. Како би потврдили откриће новог острва, они су се обратили Роскосмосу да би добили детаљне сателитске снимке.

- Претпостављамо да је дио земље, који повезује два дијела копна, нестао због глобалног загријавања. Највејроватније је превлаку чинила мека порозна стијена, а услијед активног топљења оближњих ледника, превлака је разнесена. Потоци воде испод ледника који се топио, однијели су земљане превлаке које су спајале рт са острвом - наводи се у саопштењу студента Московског ваздухопловног института Артјома Макаренка.