latinica  ћирилица
18/10/2019 |  11:18 ⇒ 12:36 | Аутор: РТРС

Брисел осуђује присилан трансфер миграната на Вучјак

Делегација ЕУ у БиХ позива све нивое власти да се хитно суоче са изазовом који за БиХ представљају мигранти, те истиче да морају појачати напоре и преузети одговорност.
Делегација ЕУ у БиХ - Фото: РТРС
Делегација ЕУ у БиХФото: РТРС

У саопштењу из Делегације ЕУ у БиХ истиче се да ЕУ осуђује присилни трансфер стотина миграната у импровизовано склониште Вучјак, који спроводи полиција Унско-санског кантона, те позивају кантоналне и градске власти Бихаћа да са тим одмах престану.

- У нашим разговорима са свим релевантним властима јасно смо рекли да склониште Вучјак мора бити затворено. Не само да је то несигурна, већ и недостојна локација. Власти града Бихаћа и Унско-санског кантона су до сада овај проблем носили на својим леђима. Не смију бити остављени сами - истиче се у саопштењу.

Из Делегације ЕУ упозоравају да, с обзиром на то да долази зима, власти БиХ не смију угрозити људске животе и да је приоритет проширити постојеће објекте како би се обезбиједили хуманији услови, те да одмах треба идентификовати алтернативне објекте.

Из Делегације ЕУ наглашавају да је ЕУ спремна пружити знатну помоћ за унапређење тих локација, подсјетивши да је од 2018. године обезбиједила 34 милиона евра.

У саопштењу се напомиње да ова подршка укључује осигуравање склоништа, хране, воде, санитарија, одјеће, психо-социјалне помоћи, те приступа образовању и здравственим услугама у пет пријемних центара.

Средствима ЕУ се јача и капацитет за управљање миграцијама кроз обезбјеђивање неопходне опреме и помоћи полицији Унско-санског кантона, Служби за послове са странцима, Граничној полицији БиХ и Сектору за азил, наводи се у саопштењу.

ЕУ помаже и властима БиХ у вези са добровољним повратком миграната у земље њиховог поријекла.

У саопштењу се напомиње да ће ЕУ наставити да пружа подршку за унапређење капацитета власти у БиХ како би се суочили са изазовима миграција, али да и очекује од свих власти у земљи да заједно и у доброј намјери раде на налажењу начина за подјелу одговорности.

Портпарол МУП-а Унско-санског кантона Але Шиљдедић истиче да је ситуација тренутно мирна и под контролом, али и упозорава.

- Настојимо услове животе у градским зонама Бихаћа, као и другим центрима погођеним хуманитарном катастрофом, попут Велике Кладуше, довести у нормалу. Поучени прошлогодишњим искуством, када је доласком зиме ескалирао број кривичних дјела, сада већ превентивно дјелујемо, како би избјегли нежељен сценарио - рекао је Шиљдедић за РТРС.

Он додаје да према процјенама на територији Унско - санског кантона у овом тренутку се налази око 6.000 миграната, али да тај број стално расте.

- Нажалост, мигранти веома лако улазе у БиХ, и онда кроз њу прођу 90 одсто територије да би дошли до нас, а да их нико незаустави, или контролише. Они ће и даље пристизати, а као што сам рекао за очекивати је доласком хладнијег времена, а опет узроковано хуманитарном катастрофом, и појачан вид насиља и других кривичних дјела - истакао је Але Шиљдедић.

На простору Унско - санског кантона доласком миграната до сада су забиљежена 24 смртна случаја, од чега чак 19 у овој години.

Повезане вијести:

Галић: Не можемо самостално ријешити проблем са мигрантима

УН позвао на затварање кампа за мигранте у Вучјаку; Пронађите алтернативно рјешење!