latinica  ћирилица
30/08/2024 |  18:23 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Застој у реализација средстава из Плана раста ЕУ (ВИДЕО)

Европски пут БиХ кочи Федерација, због сукоба странака Тројке које су заједно са ХДЗ-ом власт у том ентитету и опозиционе СДА која влада у четири кантона није усаглашена Реформаска агенда и достављена Европској комисији - изјавио је за РТРС замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Коментаришући застој у реализација средстава из Плана раста ЕУ, Кошарац каже да се у договору са федералним партнерима штити уставна позиција Репуиблике Српске и постојање Механизма координације. Планом раста ЕУ земљама Западног Балкана предвиђено је шест милијарди евра од чега БиХ милијарда евра.

Иако касни у односу на друге земље региона, БиХ има још времена да достави усаглашен Нацрт Реформске агенде Бриселу, од чега зависи исплата прве транше помоћи од 150 милиона марака из европске касе. Застој су направили СДА премијери из четири кантона са бошњачком већином.

Парадоксално али траже да се о реформама потребним на европском путу не питају кантони, само Савјет министара. Тиме потиру Механизам координације који Републици Српској гарантује видљивост на европском путу.

- Покушавају да од Савјета министара направе централни орган, који би могао да донесе одлуке, Савјет министара није централни орган, Савјет министар неће доносити никакве одлуке без сагласности Републике Српске и Федерације. Нема европског пута без Механизма координације. Да будемо потппуно јасни, сва блокада европског пута стоји у Федерацији - навео је Кошарац.

Али нико из Брисела и међународних душебрижника из Сарајева није јавно рекао да због бошњачко - бошњачког сукоба тачније странака Тројке и СДА, није усаглашена Реформаска агенда, од чега зависи читавих двије милијарде марака помоћи БиХ: што бесповратних средстава што кредита.

- Рјешење за План раста јесте да не будемо једина држава која је неспособна да пошаље документ какав год је, да га пошаљемо па нека Европска комисија каже да не ваља. Ми не знамо да ли ваља или не ваља јер га нисмо ни послали. Тренутно премијери кантона из СДА одбијају да се усагласе са тим документом - истакао је Един Форто, предсједник Наше странке.

СДА оптужује странке Тројке да су пристале на све захтјеве Милорада Додика и Драгана Човића, конкретно да највише новца из европске помоћи иде за пројекте у Републици Српској и кантоне са хрватском већином.

Зато су кажу њихови кантонални премијери одбили понуђени Нацрт Реформске агенде.

- Доставили су нам 160 страница на енглеском језику, испретураног текста који је био на линији онога шта је тражио СНСД, избачено је све ово за Уставни суд. Ентитет је добио атрибуте држве, државни национални. Програм инвестирања: кантонани доминантно бошњачки су итекако занемарени, све у свему ствар која се никако није могла прихватити - рекао је Бакир Изетбеговић, предсједник СДА.

- Наравно да је наша фундаментална обавеза да обезбејдимо што више средстава за Републику Српску, па нећемо обезбјеђивати новац за Федерацију - додао је Кошарац.

Власти у БиХ усагласиле су 111 од 113 захтјева Брисела.

Република Српска не пристаје на укидање ентитетског вета у Савјету за државну помоћ и Конкуренцијском вијећу и попуњавање Уставног суда док се не ријеши статус страних судија.

Из Брисела је средином године поручено да ће обећани новац бити оперативан тек када се усагласе сви захтјеви.