latinica  ћирилица
31/08/2024 |  08:19 ⇒ 08:59 | Аутор: РТРС

Радановић: Континуитет напада на Србе у Мостару (ВИДЕО)

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић је навео да је посљедњи напад у повратничком насељу Баћевићи осми напад ове године на Србе у Мостару.
Ђорђе Радановић - Фото: СРНА
Ђорђе РадановићФото: СРНА

Посљедња дешавања у насељу Баћевићи, те исписивање усташких симбола и напад на Србе који су уклонили наљепнице са словом "У" и кукастим крстовима, не доприносе суживоту на овим просторима - рекао је Радановић гостујући у нашем Јутарњем програму.

Радановић је рекао да ово представља континуитет напада на Србе у Мостару, а да у томе подједнако учествују и Хрвати и Бошњаци.

- Посљедњи напад у повратничком насељу Баћевићи је осми напад ове године на Србе у Мостару. Први се десио за православни Божић када је каменована српска кућа Шантића у насељу Бијело Поље, а након тога и православна црква у истом насељу - навео је Радановић.

Наредни већи инцидент био је незаконит покушај деложације Драгана Златковића упркос акту Правобранилаштва ФБиХ, којим се прецизирало да се његов стан не налази у Фонду станова којим управља ФБиХ.

Радановић је навео да се напад на Србе десио и 14. јуна када је запаљен аутомобил Драга Рупара, за шта су вјештаци рекли да је подметнути пожар, што, према његовим ријечима, говори да је био директан умишљај да се оштети имовина, те заплаше Рупар и остали Срби.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ подсјетио је да се претходне године догодило десетак напада на Србе у Мостару.

- Нити један амбасадор у БиХ није дошао у Баћевиће да се увјери шта се тамо догодило - додао је Радановић.

Подсјећамо, на игралишту у мостарском повратничком насељу Баћевићи више непознатих особа напало је српску дјецу, а игралиште и село облијепљено је кукастим крстовима, словом "У" и "ХВО".