latinica  ћирилица
17/10/2019 |  13:22 ⇒ 14:38 | Аутор: РТРС

Мигранти у Вучјаку остају без хране, многи напуштају камп

Ноћ у привременом Прихватном центру Вучјак у Бихаћу, који је премјештањем на стотине миграната из града постао пренатрпан, протекла је мирно, али би ситуација могла убрзо да ескалира с обзиром на то да нема довољно хране која ће подмирити потребе свих који тренутно бораве у кампу.
Кампу Вучјак (фото: faktor.ba) -
Кампу Вучјак (фото: faktor.ba)

- Ситуација је непромијењена. Имамо велики број миграната који су прије два дана доведени на локалтет Вучјака. Јуче је Црвени крст наставио своје активности подијеливши два оброка за 1.700 миграната - изјавио је Селам Миџић, секретар Црвеног крста Бихаћа.

Најавио је да ће Црвени крст до понедјељка пронаћи снаге и могућности да обезбиједи оброке за мигранте, будући да је њихов број удвостручен. У случају да се остваре најаве градоначелника Бихаћа Шухрета Фазлића о повлачењу Јавног и комуналног предузећа Водовод и Комрад с Вучјака, Црвени крст у Бихаћу ће опслуживати мигранте исхраном - ланч пакетима, у количинама које буде могао обезбиједити кроз донације.

- Очекујемо да ћемо имати помоћ од Владе Унско-санског кантона, Града Бихаћа и БиХ, јер у наредном периоду нећемо бити у могућности да од самих донација које дају одређене организације и институције бринемо о мигрантима. Ми ћемо учинити све да посјетимо мигранте и помогнемо им. Међутим, ми не можемо подијелити 300 оброка, а да их преосталих 1.300 не добије. Направили бисмо велики проблем у кампу. Свако мора схватити озбиљност ситуације на Вучјаку и у складу с тим што прије, током данашњег и сутрашњег дана, донијети закључке како би ми слободније ушли у даљне активности - рекао је Миџић.

Истакао је да се број миграната који борави у кампу из дана у дан мијења, будући да се многи поново враћају у град и јавне површине одакле су их припадници Министарства унутрашњих послова УСК-а прије два дана измјестили.

- Јуче је око 1.700 миграната било присутно, али је крајем дана забиљежен долазак нове групе. Тај број се мијења. Неки се враћају у град, други долазе. То је тешко контролисати. Они који имају смјештај у граду, а покупљени су тај дан из центра и доведени на Вучјак, вратили су се тамо гдје су смјештени - рекао је Миџић.

Истакао је да је ноћ у кампу протекла мирно и да није било случајева угрожавања безбједности.

Привремени прихватни центар Вучјак међународне организације и хуманитарци сматрају неусловним. Из Црвеног крста су навели да локација Вучјак нема више капацитета за подизање нових шатора.

Уједињене нације у БиХ данас су изразиле забринутост због пребацивања миграната и тражилаца азила на подручје Вучјака, упутивши апел надлежним босанскохерцеговачким институцијама да хитно пронађу алтернативни смјештај за мигранте.

Бихаћ је већ двије године под константним притиском илегалних миграната, а грађани су остављени сами, без конкретне помоћи надлежних институција. Свакодневно у просјеку 150 миграната стиже у тај град.

Извор: Н1