latinica  ћирилица
02/10/2019 |  12:25 ⇒ 15:46 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Сви заједно да раде на друштву једнакости (ФОТО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да вјерује у друштво једнакости мукараца и жена, те да стереотипе који постоје у одређеној мјери сви заједно у друштву морају да разбијају.
Жене лидери и одржив развој - истински равноправне - Фото: РТРС
Жене лидери и одржив развој - истински равноправнеФото: РТРС

Цвијановићева је, након посјете изложби у Београду о знаменитим женама Србије која је уприличена у оквиру међународне конференције "Жене лидери и одржив развој - истински равноправне", рекла новинарима да је изузетно важно да сви имају исти приступ образовању, радним мјестима и једнако плаћене послове без обзира на пол.

- Из тог разлога подржавам причу о женама које су лидери, које доносе одлуке, али исто тако и жена које заједно са мушкарцима одлучују - додала је Цвијановићева.

Жене лидери и одржив развој - истински равноправне (Фото: РТРС)

Она је истакла потребу за додатним јачањем економске независности жена.

- Треба да разбијамо постојеће баријере. Вјерујем у друштво жена и мушкараца, да смо подједнако сви ту да градимо боље друштво за будуће генерације - рекла је Цвијановићева.

Нагласивши да је свјесна да свуда у региону није тако, Цвијановићева је истакла да су жене у Српској и посланици, начелници, градоначелници и министри, те да је она предсједница Републике, а да је раније била премијерка.

Жене лидери и одржив развој - истински равноправне (Фото: РТРС)

- Оно што је упечатљиво, када је ријеч о Српској, јесте да те жене долазе из једне партије. То је тренд који треба да постане политика свих странака - рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да нема егзактне податке о платама жена у приватном сектору, додавши да у јавном сектору нема разлике између жена и мушкараца.

Цвијановићева је додала да Влада Српске годинама ради на економском оснаживању жена, да је једно од опредјељења да се јача њихова позиција на селу, те је у складу с тим израђен низ програма да би оне биле охрабрене.

Жељка Цвијановић (Фото: РТРС)

- Никад нисам осјетила проблем што сам жена у политици, али као предсједник долазим у ситуацију да просто протоколарно обављам ствари и размишљам шта неки свијет мисли када вам постројени припадници полиције предају рапорт - рекла је Цвијановићева.

Она је додала да треба радити на отклањању менталних баријера.

- Ако постоје стереотипи, а постоје у некој мјери, сви заједно морамо да их разбијамо. Вјерујем у друштво једнакости мушкараца и жена, знајући да су жене запостављеније у руралним срединама, тако да су владе Српске и Србије усмјерене на ту категорију - рекла је Цвијановићева.

Она је захвалила Србији на средствима за покретање бизниса која Српска удружује са својим средствима усмјереним на запошљавање младих и жена.