latinica  ћирилица
15/08/2019 |  09:07 ⇒ 19:52 | Аутор: srpskainfo.com

Први обавјештајац БиХ остаје без дипломе

Директор Обавјештајно безбједносне агенције БиХ Осман Мехмедагић Осмица остаје без факултетске дипломе, јер је Републичка просвјетна инспекција открила бројне неправилности и наредила да се она одмах поништи, открива Српскаинфо.
Осман Мехмедагић (фото:screenshot RTRS/RAS Srbija) -
Осман Мехмедагић (фото:screenshot RTRS/RAS Srbija)

Према рјешењу које је донио Инспекторат Републике Српске 5. августа, наређено је ректору Универзитета за пословне студије Радовану Клинцову да у року од седам дана поништи диплому издату на Мехмедагићево име и да у Службеном гласнику Републике Српске ову диплому прогласи ништавном.

Клинцов истиче да нема ову информацију, јер су сви на факултету на годишњем одмору и да ће се огласити када се врате на посао.

Мехмедагићу у новембру ове године истиче мандат на челу обавјештајне агенције и већ се спекулише да неће остати на овој функцији.

Почетком године Тужилаштво БиХ је покренуло истрагу о лажним дипломама и тада су затражили од свих безбједносних агенција да доставе дипломе о завршеном образовању. Све безбједносне агенције су доставили те податке, осим ОБА.

Саговорници овог портала истичу да је недопустиво да неко ко је на челу Обавјештајно безбједносне агенције има сумњиву диплому и да је очекивано да поднесе оставку или да одмах буде смијењен.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је како је Осмица дошао до дипломе, да је тако дошао и до положаја и тако се понаша на мјесту гдје ради.

- То је заокружен образац понашања у стицању дипломе и начину на који ради, зато нам је оваква ситуација у безбједносном сектору. Сви који се нешто питају користили су се разним нелегалним пословима да би дошли до дипломе или положаја - истакао је Стевандић.

Он је додао да очекује да се у овај случај укључи полиција, али и да је Мехмедагић човјек од повјерења Бакира Изетбеговића.

- Њему је само то у животу битно, а каква ће нам бити безбједност и међунационални односи, њему није важно. Одавно из Републике Српске упозоравамо да не само Мехмедагић, него и многи други људи са сумњивим дипломима и понашањем, не смију бити у Обавјештајно-безбједносном сектору. Да живимо у нормалној земљи, он би давно поднио оставку, али пошто не живимо, очекујем и да га награде за то - истакао је Стевандић.

Овај портал је имао увид у рјешење које је донијела просвјетна инспекција, гдје су до детаља објашњени пропусти у дипломи коју је на овом универзитету стекао Осмица још 2007. године.

Они наводе да су републички просвјетни инспектори на основу захтјева Тужилаштва БиХ извршили контролу на Универзитету за пословне студије.

Мехмедагићу је, наводе, одобрен упис на трећу годину факултета и призната диплома о завршеном студију за стицање више стручне спреме на Правном факултету у Сарајеву. Међутим, оно што је проблем је то што су му диференцијалне испите признали професори који нису били именовани за то.

Утврђено је и да су му признати неки испити, а да је затим поново полагао те исте предмете, па је инспекторима остало нејасно да ли му је испит признат или је полагао.

- У матичној књизи евидентирано је да је Мехмедагић полагао испите из треће године студија, а да претходно није положио све испите из друге године. То је супротно закону, којим је јасно дефинисано да студент не може полагати испите из текуће године, док не положи испите из претходне године - пише у рјешењу.

Даље се наводи да је увидом у пријаве за полагање испита које гласе на име Осман Мехмедагић, утврђено је да садржи недостатке.

Они су утврдили да је на чак 14 пријава за полагање испита уочени недостаци. Скоро ни на једној пријави није наведен датум полагања испита, не неким пријавама нису испуњени ни подаци које треба написати професор, као ни колико пута је полаган испит.

Инспекцијским прегледом је утврђено да постоје и недостаци у пријавним и семестралним листовима.

- На основу свега наведеног евидентно је да је приликом уписа студента, па надаље дошло до повреде закона, статута и привилника о испитима и начину вођења евиденција на универзитету. Ти пропусти су такве природе да доводе до налагања ректору Универзитета да поништи диплому Мехмедагића која је издата 21. септембра 2007. године - наведено је у рјешењу.

Осмица је познат по томе што је током рата био обезбјеђење Алији Изетбеговићу, а довођен је и у везу са ратним злочинима и убиствима Срба у Сарајеву.

Клинцов: И раније је било провјера диплома

Ректор Универзитета за пословне студије Радован Клинцов истиче да је руководство установе на колективном годишњем одмору до 20. августа.

- Након тога ћемо видјети ако будемо добијали пошту или слично, видјећемо да ли има и та пошта, и ако буде нешто, ми ћемо се огласити. Нама је у првом плану наша установа, а мене не интересује ничије име и презиме - изричит је Клинцов.

Он тврди и да је процедура таква да је инспекција првостепени орган, а да се диплома поништава само судском одлуком, мада се у рјешењу просвјетне инспекције јасно наводи да жалба не одлаже извршење овог рјешења.

И много раније су, тврди он, биле сличне провјере више диплома ове установе, укључујући и ову која се сада помиње, али да нико није остао без дипломе, јер је то оспорено судским путем.

- Врховни суд је коначница за нас. Када они донесу одлуку, ми само по њој поступамо, ако нешто има незаконито у вези са неким - каже Клинцов.