latinica  ћирилица
12/07/2019 |  13:35 ⇒ 14:01 | Аутор: СРНА

Додик: ОХР и међународна заједница у функцији подршке бошњачкој страни

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да су ОХР и међународна заједница у БиХ увијек били антисрпски мотивисани, једнострани и у функцији подршке једној причи и страни, прије свега бошњачко-муслиманској.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Коментаришући став ОХР-а да високи представник у БиХ неће присуствовати комеморацијама српским жртвама док се не престане негирати наводни геноцид у Сребреници и говорити против БиХ, Додик је истакао да такав став ОХР-а није ништа ново од /Бењамина/ Калаја до /Валентина/ Инцка који припадају истој држави и истој идеологији.

- Увијек се очекивало од Срба да сами себе сатанизују, кажњавају и, ако је могуће, окривљују и истјерају са ових простора - рекао је Додик новинарима у коњичком селу Борци гдје је данас освештан новообновљени храм Светих апостола Петра и Павла.

Он је додао да се није успјела доказати прича о геноциду, због чега се сада покушава забранити људима да мисле, иако је, како је навео, тај Запад пун приче о слободи мишљења.

- Има много примјера који не говоре у прилог тврдњи о геноциду. Ми тражимо заједничку међународну комисију чији сједиште не мора да буде у Бањалуци, па чак ни у БиХ. Нека буде у Бриселу. Нека направе причу о страдању која ће бити објективна, а не да то чине политички судови - предложио је Додик.

Он је поновио да су високи представник у БиХ и други представници међународне заједнице једнострани и антисрпски мотивисани.

- То се види на причи како треба деградирати Републику Српску, смањити права српског и хрватског народа и ојачати централну улогу. То се неће десити, то је прошло вријеме и од тога нема више ништа - нагласио је Додик.

Он је упитао како Инцка није срамота да прича како је Срба мало овдје, а његови преци су на овим просторима у два наврата убили 40 одсто Срба који су у то вријеме живјели.

- И он говори како нас је мало? То говори какви су то карактери. Ево нас у гробницама Шушњару, Јасеновцу, Пребиловцима... - истакао је српски члан Предсједништва.

Храм Светих апостола Петра и Павла обновљен је у славу Светих апостола Петра и Павла и у помен српским дјечацима Петру и Павлу Голубовићу, који су, заједно са родитељима, убијени 1992. године у Коњицу, а према ријечима Додика страдање ових дјечака егзактан је примјер и доказ страдања на бази идеологије мржње, која је била званична бошњачка политика тог времена.

- Зар је страдање неких Бошњака другачије од страдања ове двојице дјечака? Када бих имао снагу, оживио бих сву невино страдалу дјецу, без обзира да ли су Срби, Хрвати или Бошњаци - истакао је Додик.

Додик је оцијенио да је у Федерацији БиХ катастрофалан однос према српским повратницима.

- Тако није у Републици Српској. Нека нађу примјер да бошњачки повратници немају струје и воде - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, најстрадалнији дио популације у БиХ у протеклом рату и након њега су Срби на простору данашње Федерације БиХ, од Сарајева па надаље.

Додик је навео примјер Бихаћа, који је 1960-их година имао 55 одсто Срба, а данас их има 30-ак, те Дрвара у коме је око 5.000 Срба потпуно запостављено од федералних власти и гдје би дошло до поновног исељавања да није било помоћи Републике Српске.

- Република Српска поштује сваког Бошњака, Хрвата и остале који живе на њеној територији и много смо села обновили - напоменуо је Додик.

Коментаришући актуелну политичку ситуацију у БиХ, Додик је оцијенио да у овој земљи ништа не функционише.

- Парламент не функционише, нема Савјета министара, па зашто би онда било буџета - упитао је предсједавајући Предсједништва БиХ.