latinica  ћирилица
06/07/2019 |  13:11 ⇒ 14:21 | Аутор: РТРС

Додик: Свјетски моћници намјерно ћуте о страдњу Срба

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Братунцу да је скоро свака кућа средњег Подриња завијена у црно и да је то мјесто страшних злочина у којем су само жртве добиле име, али не и налогодавци, иако су њихова имена незванично свима позната.

Додик је подсјетио да за злочин над Србима у Подрињу нико није одговарао.

Он је рекао да ће бити прекинут срамни завјет ћутања свјетских моћника, који то намјерно чине, и дијела сарајевске елите о страдању Срба у Подрињу, јер веома добро знају шта се овдје дешавало од 1992. до 1995. године.

- То што они ћуте, не значи да се злочин није догодио, не значи да око 3.500 Срба, укључујући жене и дјецу, овдје нису страдали на најмонструознији начин - рекао је Додик на обиљежавању 27 година од злочина који су над српским народом у средњем Подрињу починиле муслиманске снаге од маја до децембра 1992. године.

Додик је додао да ни данас у Братунцу нема представника међународне заједнице, те да је присутан само руски амбасадор Петар Иванцом.

Он је напоменуо да су међународни званичници налагали Хагу да се испита само шта се дешавало у јулу 1995. године у Поточарима.

- Данас нема пресуда /за злочине над Србима у средњем Подрињу/, нема злочинаца. Прво су нас побили, онда су нас оптужили за злочин који нисмо учинили. Од нас Срба очекују да сами себе кривимо, да сами себе сатанизујемо. То они желе, али то тако не иде и тако неће моћи - додао је Додик.

Додик је указао да постоји завјера у односу према Србима, од којих се тражи нова послушност.

Према његовим ријечима, можда ће једног дана, када се промијени интерес оних који су одлучили да су само једни жртве, а други злочинци, промијени и слика о Подрињу из овог рата.

Он је додао да се не смије умањити жртва других народа, али да се не могу прихватити квази лажне чињенице.

Додик је напоменуо да су Срби научили кроз историју да немају слободу ако немају своју државу, те указао на важност постојања Републике Српске.

- Хтјели су да учине све да нестанемо као народ - истакао је Додик.

РТРС/СРНА