latinica  ћирилица
28/05/2019 |  18:57 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Тензије на сјеверу Космета, ухапшено 28 особа; Војска Србије у пуној борбеној приправности (ФОТО)

Јединице специјалне косовске полиције, рано јутрос, упале су на територију све четири српске општине на сјеверу Космета. Рањено је више лица. Ухапшено је 28 особа, од којих 19 полицајаца српске и бошњачке националности, који су суспендовани на 48 сати. Теже су повријеђена два Србина. Засједао је и Савјет за националну безбједност, а борбена готовост Војске Србије подигнута је на највиши ниво.

Специјалне јединице косовске полиције на сјевер покрајине ушле су нешто прије шест часова ујутру из три правца. Најтежа ситуација била је у Зубином Потоку, гдје је у пуцњави повријеђено двоје Срба у селу Доње Вараге. Повријеђени су превезени у Клинички центар у Косовској Митровици.

- Они су примљени два или три сата након што су повријеђени, јер је постојала опструкција од стране косовске полиције да их транспортујемо - рекао је Златан Елек из КБЦ Косовска Митровица.

За то вријеме, у Зубин Поток стигло је још 15 оклопних возила. Рушили су импровизоване барикаде које је поставило локално становништво. Неколико касније, сви прилази Зубином Потоку били су блокирани. Тачан број повријеђених још није познат.

Тзв косовска полиција (Фото:AP Photo / Visar Kryeziu)

Искористили су тренутак када након локалних избора градоначелници још нису преузели своје функције. Према изјавама које долазе из Приштине, ми и даље нисмо градоначелници, већ у служби грађана и још увијек смо обични грађани - навео је предсједник Српске листе Горан Ракић.

Специјалци ЊСО руше српске барикаде (фото: Youtube / Kallxo.com)

У Косовској Митровици било је мирније, али су сирене за узбуну сатима одјекивале. Град су надлијетали хеликоптери, а узнемирени грађани окупили су се на градском тргу. Косовске власти акцију су извели под изговором борбе против корупције и криминала, али локални Срби су то протумачили као још један покушај застрашивања.

 За сутра је у Косовској Митровици заказан велики протест. Српска листа ће након консултација са званичним Београдом одлучити о даљим корацима.

Повезане вијести:

Унмик упозорио Приштину; Војска Србије у пуној борбеној готовости