latinica  ћирилица
17/05/2019 |  11:49 ⇒ 12:26 | Аутор: РТРС

Приједор: Почела асанација терена након поплава (ФОТО)

Водостај ријеке Сане у Приједору тренутно износи 330 центиметра, што је значајно испод критичног нивоа, потврђено је приједорској Цивилној заштити. Укинуте су ванредне мјере одбране од поплава. Успостављено је снабдијевање електричном енергијом за све потрошаче. Почела је асанација терена. У опадању су и други водостаји на овом подручју и стање се постепено нормализује.
Дезинфекција у школи у Гомјеници - Фото: РТРС
Дезинфекција у школи у ГомјенициФото: РТРС

Имајући у виду значајно повољније стање и пад водостаја Сане и других ријека, приједорски Градски шаб за ванредне ситуације ставио је ван снаге Одлуку о ванредном стању на подручју Приједора.

Ипак, и даље су све надлежне службе распоређене на пословима санације штете од поплава.

И даље се ради на испумпавању воде из стамбених објеката и депресија, као и на дезинфекцији објеката.

У току је и формирање комисија за процјену штете, а у Приједор је стигла и интервентна помоћ Владе Републике Српске у најнеопходнијим артиклима за становништво.

И даље има поплављених и заплављених објеката, али највише брине појава клизишта.

Клизиште на путу Приједор-Љубија, у мјесту Хамбарине (Фото: РТРС)

Обилне падавине покренуле су шест клизишта на подручју Приједора – два у Козарцу, на путном правцу за Ламовиту, у Црној долини, затим код љубијског стадиона, а клизиште на путу Приједор – Љубија у мјесту Хамбарине, угрозило је кућу Расима Ибраџића.

- Плашим се овог клизишта, остаћу без куће. Већ сам стар 81 годину. Не могу ништа да радим, а да могу реновирао бих то сам - истиче Ибраџић.

Подручна Основна школа "Бранко Ћопић" поново је поплављена и није условна за одвијање наставе.

Тамо је у току дезинфекција просторија, а стотину ученика из ове образовне установе у понедјељак креће на наставу у централну школу у Приједору.

- Доњи спрат је био сав у води. Већ смо покупили воду у учионицама, још нам остаје мокри чвор. Све око моје јуће је уништено - каже Драган Згоњанин, радник ОШ "Бранко Ћопић" из Гомјенице код Приједора.

Дезинфекција у школи у Гомјеници (Фото: РТРС)

Сања Муњиза, директорка Основне школе "Бранко Ћопић" истакла је да је вода потпуно потопила тоалете, котловницу, дијелом учионице, а каже да је срећа што је изнешен добар дио намјештаја.

Она је навела да дјеца из Гомјенице данас немају наставу, али, како је рекла, од понедјељка биће вожени аутобусом у централну школу.

Хигијенско-епидемиолошка служба приједорског Дома здравља формирала је десетак тимова за дезинфекцију поплављених објеката.

- Моја група креће од гомјеничке школе која је нажалост захваћена поплавом. Циљ је да се изврши дезинфекција и да се спријечи зараза ако је има, јер вода није била здрава, а поплава је била велика - рекла је Милица Кечан, медицинска сестра Дома здравља Приједор.

У Приједору се вода постепено повлачи, иако у појединим насељима има још увијек воде, као што је случај у Туковима, гдје још увијек има заплављених и поплављених домаћинстава.

- Два дана и двије ноћи, било је воде на згради, није се могло излазити, долазили су из Цивилне заштите и доносили нам храну и воду - навела је Јока Кнежевић из насеља Тукови.

Клизиште на путу Приједор-Љубија, у мјесту Хамбарине (Фото: РТРС)

У Приједору у поплављеним насељима санира се и збраја штета.

- Били су полављени сви пратећи објекти, њива, шест дунума, пластеник... Срећа није ушла у кућу. Мислим да је сто одсто штета на пластенику и ораницама - наглашава Драган Симеуновић, мјештанин Гомјенице.

- Градски штаб је наложио формирање комисија за процјену штета на стамбеним објектима, инфраструктури, привредним објектима, пољопривреди и другим. У току претходног дана у Приједор је стигла и интервентна помоћ од Владе Српске у најнеопходнијим артиклима за становништво - рекао је Душан Врањеш, шеф Одсјека Цивилне заштите Града Приједора.

Водостаји Уне и Сане у Новом Граду су у паду. Током протеклих дана у овој општини било је поплављено 30 кућа, а појавило се 12 клизишта.

У току је дезинфекција терена, а комисије за процјену штете на терен крећу у понедјељак.

У Костајници ниво Уне такође опада. Вода се повукла из двадесетак поплављених и заплављених домаћинстава.

Регистрована су три оштећена моста и једно клизиште, а у овој општини врши се дезинфекција и почиње попис штете.

У Козарској Дубици Уна и Сава су у паду. У Доњој Градини, у небрањеном дијелу, поплављено је викенд насеље.

На подручју Приједорске регије главни путни правци су проходни.