latinica  ћирилица
15/05/2019 |  16:23 ⇒ 16:23 | Аутор: СРНА

У случају потребе на располагању и ваздушни медицински транспорт

У општинама погођеним поплавама у случају неопходности превоза пацијената биће предузете све мјере, а, уколико се укаже потреба, на располагању је и ваздушни медицински транспорт, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.
Министарство здравља и социјалне заштите (фото: Илустрација) -
Министарство здравља и социјалне заштите (фото: Илустрација)

Из ресорног министарства навели су да се редовно одвија пружање услуга пацијентима у установама здравствене и социјалне заштите у општинама у којима је на снази или је била проглашена ванредна ситуација, или су у ризику од поплава. 

- Сви дијализни центри раде и пацијентима се пружа редован третман. За дијализне пацијенте који због непроходности појединих путних праваца нису били у могућности да се врате кућама са дијализног третмана, предузете су мјере за њихов транспорт и збрињавање или су примљени у болничке установе - навели су из ресорног министарства.

У саопштењу је наведено да домови здравља у Новом Граду и Костајници због непроходности путева тренутно нису у могућности да врше редован санитетски превоз до установа вишег рефералног нивоа, а дјелимично се користе алтернативни правци.

Према информацијама Института за јавно здравство Републике Српске, прикупљеним из регионалних центара Института, хигијенско-епидемиолошка ситуација у Српској је стабилна, појачан је надзор и у сарадњи са хигијенско епидемиолошким службама домова здравља, водоводима и инспекцијом спроводе се потребне мјере.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске је прошле седмице, прије обилних падавина, упутило допис свим јавним здравственим установама и установама социјалне заштите за смјештај корисника.

У допису су наведене инструкције за предузимање свих потребних мјера у складу са упутствима Републичке управе Цивилне заштите како би се правовремено одговорило ванредној ситуацији, с циљем заштите људи и имовине.

На интернет страници Института за јавно здравство Српске објављене су опште препоруке становништву за вријеме поплава, у сврху очувања здравља и превенције појаве заразних болести, мјере хигијене, чишћења, третирања бунара, као и остале корисне информације.

Из Министарства здравља и социјалне заштите поручују да се грађани за све информације могу обратити локалним хигијенско-епидемиолошким службама домова здравља, Институту за јавно здравство Републике Српске и регионалним центрима Института у Добоју, Зворнику, Фочи, Источном Сарајеву и Требињу.