latinica  ћирилица
28/01/2019 |  13:43 ⇒ 18:03 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Недопустиво да се кочи формирање власти на нивоу БиХ

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић разговарао је данас са замјеницом високог представника међунарoдне заједнице у БиХ и шефом ОХР-а у Бањалуци амбасадорком Марианом Берец.
Чубриловић и Берец (Фото: НСРС) -
Чубриловић и Берец (Фото: НСРС)

Чубриловић је истакао чињеницу да је Република Српска на вријеме формирала све органе и институције у складу са законом и резултатима Општих избора одржаних прошле године и на тај начин поново доказала свој пуни демократски капацитет, стабилност и одрживост.

Он је нагласио да је недопустиво да се, мимо воље грађана и даље кочи формирање заједничких органа и институција у БиХ, првенствено Савјета министара који, у садашњем сазиву Парламентарне скупштине БиХ, нема демократски легитимитет да ради, одлучује и предлаже законе.

Говорећи о најављеним иницијативама за евентуално преиспитивање имена Републике Српске, Чубриловић је истакао да се ни на који начин не може оспорити постојање Републике Српске јер је она дио Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ.

Чубриловић је указао да је најављивање покретања иницијативе о преиспитивању имена Републике Српске бесмислено и непроводиво, те да у суштини представља демагошко скретање пажње са суштинских проблема које имају грађани у БиХ, а који се односе на питање емиграната, радикалних покрета и одлазака грађана БиХ на страна ратишта.

Предсједник Парламента Српске и шеф Канцеларије ОХР-а у Бањалуци разговарали су и о другим актуелним питањима у Републици Српској и БиХ, наводи се у саопштењу Одсјека за односе са јавношћу НСРС.