latinica  ћирилица
23/01/2019 |  14:22 ⇒ 18:12 | Аутор: СРНА

Тривић: У средњошколски систем увести дуално образовање

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је данас у Зворнику да је неопходно да се у средњошколски систем уведе дуално образовање које подразумијева спајање теорије и праксе.

Тривићева је, након разговора са градоначелником Зораном Стевановићем, рекла да се сада повећава број привредних субјеката и самом тим и потреба за квалификованим радницима, односно онима који ће по завршетку средњег образовања бити оспособљени да одмах раде.

- Наравно, посао који ће обављати и за који су се школовали, требало би да буде боље плаћен, а то обећавају из Уније послодаваца Републике Српске - каже Тривићева.

Истичући да велики број људи са профилима занимања потребних производњи одлази у иностранство, Тривићева је рекла да је потребно да у креирање система образовања буду укључени ресорно министарство, локалне заједнице, као и послодавци.

- Интересовања има, а ресорно министарство ће до 31. јануара добити тачне информације из свих локалних заједница у Републици Српској. Видјећемо које су потребе привредних субјеката за одређена занимања како би припремили уписну политику која ће бити у складу са потребама тржишта рада - рекла је Тривићева.

Она је нагласила да модел улагања, по којем би се радило, прихватају и послодавци, јер су спремни су да издвајају средства за плаћену ученичку праксу током школовања да би након тога био обезбијеђен стручни кадар за производњу.

Према њеним ријечима, то нису само стари занати, већ и занимања трећег и четвртог степена која захтијевају нове технологије.

Тривићева је истакла да је јако важно радити и на прикупљању података и потреба за инвестиције у школске објекте како би се стварали услови у којима ће ученици имати заиста квалитетан наставно-образовни процес.

Стевановић је рекао да је са министром просвјете и културе разговарао о уписној политици у средње школе, увођењу практичне наставе у озбиљнијој форми него што је то до сада било за ученике производних занимања.

- Градска управа је спремна да учествује у опремању кабинета за практичну наставу, прије свега, у Технички школски центар у Каракају, како бу ученици могли да, осим теоријске, изводе и практичну наставу - рекао је Стевановић.

Он је додао да је било ријечи и о потреби реконструкције и отклањања недостатака у школским објектима у подручним одјељењима да би дјеца могла да у нормалним условима изводе наставу.

- Упознали смо Тривићеву и о потреби формирања средње музичке школе у Зворнику, припремићемо иницијативу према ресорном министарству и образложити шта имамо, шта нам треба и због чега нам треба ова музичка школа - рекао је Стевановић.