latinica  ћирилица
17/10/2018 |  11:21 ⇒ 19:30 | Аутор: СРНА

За злочине над Србима у селу Кукавице укупно 33 године затвора

Апелационо вијеће Суда БиХ прогласило је данас кривим и осудило на укупно 33 године затвора припаднике такозване Армије БиХ Мухамеда и Тарика Шишића, те Азиза Шушу и Емира Драковца због напада на колону српских цивила у селу Кукавице код Рогатице 27. августа 1992. године, када је убијен најмање 21 Србин, а рањено 39.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Мухамед Шишић, који је био командант диверзантског вода кукавичке чете, осуђен је на осам година затвора.

Азиз Шуша и Тарик Шишић, као припадници овог вода осуђени су на по пет година затворске казне, док је Емир Драковац осуђен на 11 година затвора.

Будући да је Драковац у провостепеном поступку осуђен на 14 година затвора за убиство и скрнављење тијела цивила Милоша Ковачевића, те мучење припадника Војске Републике Српске у децембру 1992. године, Апелационо вијеће му је изрекло јединствену казну затвора од 15 година.

У образложењу пресуде, предсједавајући Апелационог вијећа Мирза Јусуфовић истакао је да су оптужени проглашени кривима и да су починили ратни злочин над цивилним становништвом, супротно међународном хуманитарном праву.

Вијеће је несумњиво утврдило да су колону чинили српски цивили, углавном жене, дјеца и старци, а да су један камион, аутобус и неколико аутомобила возили ненаоружани војници.

Утврђено је да је конвој прије и у току кретања контролисан како би се провјерило да ли у њему има припадника војске.

На основу исказа свједока, утврђено је да се на подручју Рогатице водио оружани сукоб између Војске Репубике Српске и такозване Армије БиХ и да је ово дјело оптужених било довољно повезано са тим сукобом.

Вијеће је утврдило да постоји довољно доказа да су управо оптужени починили дјело које им се ставља на терет.

Аутобус, камион и више путничких возила нису били ничим обиљежени, па Апелационо вијеће сматра да и то указује да је ријеч о цивилима.

Приликом напада на колону нико није узвратио ватру, што би било логично да се радило о војној колони. Напад је извршен 27. августа 1992. године око поднева на путу Месићи-Кукавице.

Вијеће је утврдило да су сва четворица оптужених појединачно дејствовала из ватреног оружја према цивилима, што су потврдили искази више свједока који су на увјерљив начин описали овај догађај.

Апелационо вијеће није могло да прихвати тезу одбране у вези са алибијем оптужених да су они 27. августа 1992. године били на другој локацији.

Приликом изласка на лице мјеста, Апелационо вијеће се увјерило у прегледност пута, наводећи да су оптужени морали провјерити да ли је ријеч о војној или цивилној колони.

Они то нису учинили и након првог пуцња сви су из непосредне близине отворили ватру која је трајала седам до осам минута, наводи се у образложењу.

Апелационо вијеће Суда БиХ раније је укинуло првостепену пресуду четворици припадника такозване Армије БиХ у ослобађајућем дијелу, док је у осуђујућем потврдило 14-годишњу казну изречену Емиру Драковцу за ратни злочин почињен у селима Вратсалићи код Рогатице и Зебина Шума код Фоче.