latinica  ћирилица
14/02/2018 |  20:53 | Аутор: РТРС

Обиљежен 100. рођендан професорке Смиље Аврамов

На Правном факултету у Београду данас је, поводом 100. рођендана професорке Смиље Аврамов, доајена Међународног јавног права, одржан свечани скуп којем су присуствовали професори тог факултета, представници адвокатуре, коморе, али и бивши и садашњи студенти права.
Смиља Аврамов - Фото: Novosti.rs
Смиља АврамовФото: Novosti.rs

Свечани скуп је отворио декан Правног факултета у Београду Сима Аврамовић, који је истакао да ће професорка Аврамов сутрашњи 100. рођендан обиљежити у амфитеатру у којем је годинама предавала.

"Упитао сам професорку да ли се осјећа овдеј као и некад када је предавала, а она ми одговорила - Још и много боље", каже Аврамовић.

Он је професорки захвалио за све оно што је учинила за Правни факултет, наводећи да је Смиља Аврамов постала знак распознавања тог факултета.

"Професорка је оставила дубок траг на десетине генерација, извела више десетина доктора наука, магистара, створила један читав тим младих истраживача у области међународног права", указао је Аврамовић.

Јубиларном рођендану професорке Смиље Аврамов присуствовао је и предсједник Међународне словенске академије Сергеј Бабурин, од кога је на поклон добила џезву за кување кафе.

На свечаности у амфитеатру Правног факултета, професорки Аврамов је пренесена порука од генерала Ратка Младића из Хашког трибунала, који јој је честитао рођендан, преносе београдски медији.

Смиља Аврамов је рођена 15. фебраура 1918. године у Пакрацу. Дипломирала је на Правном факултету у Загребу 1947. године, а докторирала на Правном факултету у Београду 1950. године.

Усавршавала се и у Лондону, као и на америчким универзитетима Харвард и Колумбија.

Као редовни професор на Правном факултету Универзитета у Београду радила је у периоду од 1948. до 1985. године, а по позиву је предавала на водећим универзитетима широм Азије, Европе и Америке.

Годинама је била предсједник Свјетског удружења за међународно право, предсједник Свјетске конфедерације за мир и разоружање, члан Извршног одбора Удружења правника свијета за борбу против нуклеарног наоружања, члан Одбора за истраживање ратних злочина почињених у Вијетаму. Оснивач је Одбора за заштиту српског народа од Хашког трибунала.

Извор: СРНА