latinica  ћирилица
14/02/2018 |  15:01 ⇒ 19:42 | Аутор: РТРС

Није прихваћен Приједлог акционог плана запошљавања за 2018. (ВИДЕО)

Економско-социјални савјет Републике Српске није прихватио Приједлог акционог плана запошљавања за 2018. годину, док је извјештај о реализацији акционог плана за прошлу годину враћен на дораду, саопштила је предсједница Савјета Ранка Мишић.
Економски социјални савјет - Фото: РТРС
Економски социјални савјетФото: РТРС

Акционим планом за 2018. годину, који је већ једном враћан на дораду, каже, нису уважени захтјеви Савеза синдиката, који је тражио да пројекти запошљавања буду финансирани у потпуности из буџета Завода за запошљавање уз један занемарљив дио из буџета Савјета министара.

Када је ријеч о Извјештају за прошлу годину, од Владе су затражени додатни подаци о реализацији, уз примједбу да није пласирано довољно средстава у реални сектор.

Она је напоменула да су пословној заједници потребни подстицаји за запошљавање у овом сектору, како би се створила продуктивна и сигурна радна мјеста и како би људи за чије запошљавање су одобрена средства остали да раде и након истека тог пројекта.

- Завод за запошљавање Републике Српске мора да доживи своју реформу и прилагоди се стварном животу, ако је потребно и доношењем новог закона - истакла је Мишићева.

Потпредсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Дејан Мијић рекао је да је извјештај о реализацији акционог плана запошљавања за 2017. годину враћен на дораду, јер желе да добију егзактне податке о запосленим лицима зато што у прошлој години није довољно средстава пласирано у реални сектор.

- Пословној заједници тренутно недостају кадрови за много радних мјеста, профила од средње до високе стручне спреме, али нема пуно заинтересованих за рад у реалном сектору - истакао је Мијић.

Извор: РТРС/СРНА