latinica  ћирилица
05/02/2018 |  09:02 ⇒ 09:03 | Аутор: РТРС

Москва има на располагању мјере против Вашингтона

Русија и даље има на располагању контрамјере које може да предузме против САД у окршају санкцијама, али их за сада не користи, изјавио је замјеник министра спољних послова Сергеј Рјабков листу "Известија".
САД - Русија (фото: geopoliticsmadesuper.com) -
САД - Русија (фото: geopoliticsmadesuper.com)

Америчко Министарство финансија прошле седмице је објавило листу са 210 имена, укључујучи 96 "олигарха" са појединачним богатствима од милијарду долара или више, који су означени као блиски Кремљу у оквиру пакета санкција који је у августу прошле године усвојен као закон.

Министар финансија Стивен Мнучин рекао је да ће одређене санкције проистећи из овог извјештаја.

Рјабков је изјавио да је Москва раније узвраћала на санкције из САД суспендовањем споразума у нуклеарној сфери, ширењем листе антируски оријентисаних америчких политичара и издавањем наредбе да се за половину умањи број америчког особља у Амбасади САД у Москви.

"У нашем арсеналу има још мјера. Али њихова могућа активација је предмет одвојене политичке одлуке", рекао је руски званичник.

Такву одлуку може да донесе предсједник Владимир Путин након што процијени "комбинацију фактора", додао је Рјабков.

"Потребно је да процијенимо посљедице објављивања листе олигарха са становишта начина на који ће она бити кориштена", прецизирао је руски званичник.

Упркос лошем стању односа Русије и САД, Рјабков је рекао да Москва и даље жели да оствари напредак у сарадњи са Америком када је ријеч о контроли наоружања и споразумима о елиминацији сукоба.

Извор: СРНА