latinica  ћирилица
16/09/2016 |  19:39 ⇒ 17/09/2016 | 07:45 | Аутор: РТРС

Уставни Суд БиХ о апелацији НСРС у вези са одлуком о референдуму (ВИДЕО)

Уставни суд БиХ сутра ће на пленарној сједници одлучивати о захтјеву Народне скупштине Републике Српске за преиспитивање Одлуке Суда из новембра прошле године којом је утврђена неуставност одредбе Закона о празницима Српске о 9. јануару као Дану Републику.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

На истој сједници судије ће разматрати Извјештај о извршењу своје Одлуке те захтјев више бошњачких политичара за доношењем привремене мјере у вези са одлукоме Народне скупштине Републике Српске о расписивању референдума.

У ексклузивној изјави за нашу телевизију македонски судија у Уставном суду БиХ Маргарита Николовска каже да је могућност преиспитивања одлука привилегија коју немају Уставни судови у другим земљама али одбија да прогнозира исход гласања. Раније је предсједник Уставног суда БиХ Мирсад Ћеман објаснио да би уважавање захтјева из Српске за ревизију спорне одлуке, значило да би да је одлука о неустасвности 9. јануара ништавна.

Македонски судија Маргарита Николовска поручује из уздрманог Скопља да је свјесна да спорна Одлука из новембра прошле године има тежину политичког земљотреса.

- Каква ће одлука бити то вам ја не могу рећи, то ћете видјети. Не знам шта сте ви очекивали, да ћу прејудицирати одлуку Уставног суда, па немојте ми рећи да сте то очекивали, рекла је Николовска.

Цјелокупна јавност у Српској очекује да се прегласавањем и здруженим дејством бошњачких и страних судија не поништава родни лист Републике Српске.

- Прегласавање или шта год било - крајња одлука је најважнија, истиче Николовска.

Уколико Уставни суд БиХ уважи захтјев из Српске, сматраће се да спорна одлука из новембра прошле године није била ни донесена. Уколико пак одбије захтјев, одлука о 9. јануару остаје на снази. У том случају Уставни суд обавијестиће Тужилаштво БиХ да власти Српске нису спровеле одлука што је кривично дјело.

- Ако се све врати на почетак то би значило да ове одлуке које су оспорене серијом захтјева за оцјену уставности од Изетбеговића и других онда ове одлуке не би биле актуелне и логично би било онда са свим радњама застати по питањау референдума, нагласио је Мирсад Ћеман, предсједник Уставног суда БиХ.

Хоће ли својом одлуком Уставни суд БиХ ублажити или распламсати жељу за рефендумом судија Маргарита Николовска не жели да коментарише али нуди неку врсту компромисног рјешења за Дан Републике у Српској по угледу на Македонију.

- Направите неко упоређење са оним што је у Македонији 02. август који је с једне стране државни празник , а истовремено је вјерски празник, истакла је Николовска.

Сценарио према којем Уставни суд БиХ поништава своју одлуку и избија аргумент из руку власти Српске да иде на референдум који је близак и појединим међународним круговима мањакав је у дијелу да и даље остаје право Бошњацима да опет оспоре 9. јануар.

Уставни суд БиХ до сада је укинуо химну, заставу и грб Републике Српске. И шта се десило: БиХ није ни ефикаснија, централизованија, нити Бошњаци имају бољи статус од друга два народа. Једино су својим одлукама попут ове о 9. јануару удаљили Србе од БиХ.