latinica  ћирилица
01/03/2016 |  15:53 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

ИРБ: Кредити за самце и брачне парове старије од 35 година (ВИДЕО)

Самцима и брачним паровима старијим од 35 година у Српској ускоро ће бити на располагању стамбени кредити код ИРБ Банке.
Иван Видовић - Фото: РТРС
Иван ВидовићФото: РТРС

Средства Развојне банке Савјета Европе у износу од 10 милиона марака биће доступна за куповину, изградњу и проширење прве стамбене јединице.

Ово је, с обзиром на високе камате комерцијалних банака, многима једина могућност рјешавања стамбеног питања. 

Мале зараде, несигурност радног мјеста и низак животни стандард бројним грађанима Српске велика су препрека ка стамбеном збрињавању. И онима са нешто стабилнијом финансијском ситуацијом ово питање је остављено по страни због високих камата комерцијалних банака.

Током ове године самцима и брачним паровима старијим од 35 година у Српској ускоро ће бити на располагању стамбени кредити ИРБ-а.

Иван Видовић, извршни директор Сектора за макроекономске анализе и планирања у ИРБ-у наводи услове за добијање кредита.

- Расположиви приходи по домаћинству не смију бити већи од 1.200 евра. Укупна површина стамбене јединице не смије бити већа од 60 метара квадратник, ако се гради не више од 92 метра квадратна - каже Видовић.

Максималан износ кредита је 100 хиљада марака са роком отплате до 20 година. Каматне стопе не би требало да прелазе 5 одсто. Средства Развојне банке Савјета Европе за ове намјене биће оперативна након што Народна скупштина одобри ново кредитно задужење.

- Послије тога ми можемо ићи у повлачење средстава, када се она прогласе оперативним кренуће се и са пласманом - каже Снежана Вујнић, директорка ИРБ-а.

Да су кредити код ИРБ-а за многе грађање једина могућност за куповину стана говори и статистика. У 2015. години удио стамбених кредита ИРБ-а у укупним стамбеним кредитима банкарског сектора Српске износио је 44 одсто.