latinica  ћирилица
16/09/2015 |  13:15 | Аутор: ТАНЈУГ

У Хрватску до сада ушло 277 избјеглица (ВИДЕО)

У Хрватску је из Србије ушло 277 избјеглица, који су промијенили руту путовања након што је Мађарска затворила своју границу, саопштио је хрватски министар унутрашњих послова Ранко Остојић.
Избјеглице стижу у Хрватску - Фото: ТАНЈУГ
Избјеглице стижу у ХрватскуФото: ТАНЈУГ

"Број расте. Тренутно је 277 особа ушло у Хрватску из Србије", рекао је Остојић пред парламентом.

Истовремено, премијер Хрватске Зоран Милановић је казао на намјерава, највјероватније сутра, да се састане са аустријским канцеларом Вернером Фајманом с ким ће разговарати о питању избјеглица.

- Јасно је да ти људи не желе да остану у Хрватској - рекао је Милановић, пренио је Ројтерс.

Избјеглице, које из Србије улазе у Хрватску, дочекују три полицијске марице и два комбија, објавио је портал "Јутарњег листа", додајући да међу њима, посебно млађим, влада велики страх од хапшења у Хрватској.

Милановић је рекао у парламенту да је Хрватска спремна за прихват избјеглица и да ће им помоћи да дођу до циља, а то су, како је навео, најчешће скандинавске земље и Њемачка.

- Потпуним затварањем мађарске границе до којега је дошло јуче, талас избјеглица, који се из Републике Србије кретао према мађарској граници, сада се преусмјерио на границу Хрватске, на подручје које контролише Полицијска управа вуковарско-сремска - изјавио је на граничном прелазу Товарник портпарол те полицијске управе Домагој Џигумовић.

Додаје да су све особе обрађене у складу са законским прописима и директивама Европске уније, те да се приоритерно указује помоћ рањивим групама - женама, дјеци и трудницама.

Избјеглице стижу у Хрватску (фото: Танјуг)

Портал Јутарњег је објавио да ће након регистрације и пружене помоћи избјегилце аутобусима бити превезене у Сисак, односно Кутину одакле ће бити размјештени у полицијске смјештајне капацитете. Ту ће имати прилику да се изјасне о својим намјерама - желе ли да затраже азил у хрватској или нешто друго.

На терену су и екипе Црвеног крста, јер нови људи непрестану стижу на хрватску границу. Прилазе пољским путевима или уз главне саобраћајнице.

Власти наводе да су припадници полиције распоређени, што људима, што возилима дуж цијеле границе, те нема проблема у њеном надзору.