latinica  ћирилица
20/07/2024 |  08:29 ⇒ 08:30 | Аутор: СРНА

Вечерње новости: Пејаковић дао оставку због одбијања Загреба да на паноу пише о геноциду над Србима

Дугогодишњи директор Спомен подручја Јасеновац Иво Пејаковић поднио је оставку јер су хрватске институције одбиле да на паноу изложбе, коју је требало да организују заједно са Музејом Холокауста, пише да је над Србима у НДХ почињен геноцид, па је амерички музеј отказао изложбу, сазнају Вечерње новости.
Јасеновац - Фото: ТАНЈУГ
ЈасеновацФото: ТАНЈУГ

Лист наводи да у новембру прошле године, док је Хрватска предсједавала Међународном алијансом за сјећање на Холокауст, требало да буде организована изложба "Неки су били сусједи", у суорганизацији америчког Музеја Холокауста и хрватских институција.

Међутим, хрватска страна је упорно одбијала сваку могућност да се на изложби појави пано са текстом да је над Србима у НДХ почињен геноцид.

Пошто Американци на такву изложбу нису хтјели да пристану, а Загреб није хтио да попусти, изложба о усташким злочинима и Холокаусту на крају је отказана.

Главни протагонисти међународног скандала били су министар културе Хрватске Нина Обуљен Коржинек и директор Хрватског историјског музеја и предсједник Управног одбора Јавне установе Спомен подручје Јасеновац Матеа Брстило Решетар.

Изложба Музеја Холокауста, која је путујућег карактера, подразумијева да уз већину стандардних паноа који показују историју Холокауста, у земљама попут Мађарске, Летоније, Литваније, Пољске или Хрватске буду додати и панои који објашњавају локални контекст.

Америчка страна је упорно инсистирала да се дода да је и над Србима, као и над Јеврејима и Ромима, био почињен геноцид, што Загреб није прихватио, оцијенивши је као "сувишну и непотребну" информацију.

Предсједник Управног одбора Спомен Подручја Јасеновац је ово упорно одбијање да се геноцидне политике повежу са Србима објаснила "изостанком стручних и правних истраживања о тој теми".

У само неколико измјена предложеног текста за изложбу, потпуно је избрисан контекст планираног погрома Срба, карактеристичног за усташки режим.

Амерички организатори изложбе изразили су забринутост и жаљење зато што се политизује изложба која би требало да буде едукативног карактера.

Изложба је отказана и цијела прича је заташкана.

Управник Спомен-подручја Јасеновац Иво Пејаковић поднио је крајем маја оставку, а у изјави медијима је као разлог навео тврдње о нетачностима на интернет страницама те јавне установе.