latinica  ћирилица
19/06/2023 |  08:46 ⇒ 09:00 | Аутор: СРНА

Академија умјетности: Богат музички програм поводом Свјетског дана музике

У Бањалуци ће у сриједу, 21. јуна у организацији Академије умјетности и Конфуцијевог института бити обиљежен Свјетски дан музике, а овим поводом припремљен је и богат музички програм.
Академија умјетности - Фото: РТРС
Академија умјетностиФото: РТРС

Свечано отварање предвиђено је у 10.30 часова у камерној сали Академије умјетности, а у реализацији ове манифестације учествују професори и студенти Академије умјетности, Камерни хор "Керубини" Конфуцијевог института, вокална група Смјера за етномузикологију и АНИП "Веселин Маслеша".

Наступи су планирани на више локација у Бањалуци - у Господској улици, паркићу код споменика бану Тиси Милосављевићу, Парку Петра Кочића /код споменика/, атријуму зграде Градске управе, те просторијама Академије умјетности и вртићима.

Сви музички програми су бесплатни за љубитеље музике и заинтересоване грађане.

Академија умјетности придружила се обиљежавању Свјетског дана музике 2010. године, чиме су Бањалука и Република Српска уврштене на мапу градова и земаља које обиљежавају овај празник.

Виши асистент на Академији Душан В. Урошевић истиче да је музика универзални језик који разумију сви људи, те да 21. јун представља симбол рађања, новог почетка и наде.

- Академија умјетности овај празник обиљежава већ скоро двије деценије. Задовољство је и што имамо пуну подршку Конфуцијевог института, са којима смо капацитете празника подигли на виши ниво - рекао је Урошевић.

Директор Конфуцијевог института Љиљана Стевић рекла је да овај образовни центар у протекле четири године подржава колеге са Академије у организовању Свјетског дана музике.

- Допада нам се интеракција која се остварује кроз музику са грађанима тог дана. Конфуцијев институт у протеклим годинама представио је неке традиционалне кинеске музичке инструменте које многи досад нису имали прилике да виде, попут гућина, као и кинеске пјесме и мелодије - истакла је Стевићева.

Она је нагласила да је и сам Конфуције веома цијенио музику и посветио јој много својих радова.

Празник музике почео је да се прославља 1982. године на иницијативу Министарства културе Француске, а сваког првог дана љета организују се наступи аматерских и професионалних музичара у више од 460 градова и 100 земаља широм свијета.