latinica  ћирилица
28/10/2024 |  19:04 ⇒ 21:08 | Аутор: РТРС

Допуне закона о ПДВ-у биће усвојене; Грађани лакше до стана (ВИДЕО)

Иако су у Представничком дому допуне Закона, којим се предвиђа укидање ПДВ-а на прву некретнину, добиле једногласну подршку, из појединих политичких кругова у оба ентитета, већ спекулишу да најављене измјене неће бити проводиве. Допуне закона биће усвојене, увјерава министар Срђан Амиџић. Тражи се и рјешење да ПДВ-а буду ослобођени и они који желе да купе кућу.
Станови - Фото: РТРС
СтановиФото: РТРС

Након судбоносног "ДА", већина младих планира да будући живот проведе под својим кровом.

Исте жеље имају и Приједорчани Јелена Каран и Никола Зорић, који свадбу планирају идуће године.

Иако су обоје засполени, новац за стан, по тренутним цијема на тржишту, тешко је купити.

Ако би им за прву некретнину могао бити враћен ПДВ, то би ситуацију знатно олакшало.

- Цијене су нас мало изненадиле, већ су доста скочиле. Чули смо за да је у процесу доношење новог закона за укидање ПДВ-а. Надамо се да ће нешто од тога бити, да ће се усвојити, што би нама заиста значило и помогло да донесемо одлуку да нађемо за себе своју некретнину - навела је Јелена Каран.

Након што буду усвојене допуне Закона о ПДВ-у, шансу да коначно дођу до крова над главом имаће сви држављани са сталним пребивалиштем у БиХ, уз услов да је некретнина прва.

Оваква законска рјешења већ постоје у Србији и Хрватској.

На примједбе појединих опозиционара, да закон неће бити проводив, одговара министар финасија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић.

- Ту предњачи ПДП заједно са СДА, кроз популизам јер им је крајња жеља да закон не буде усвојен. Људе на које се односи стављају са стране, само да би могли изговорити да иницијатива неке партије, сада је то СНСД заједно са Тројком, није могла да прође - казао је Амиџић.

Један од разлога због којих се у опозицији противе овом закону јесте што се односи искључиво на куповину станова, а не кућа.

Разлог је, Амиџић каже, немогућност издавања фискалног рачуна за индивидуалну изградњу.

Поручује им да не траже разлог да закон не прође и да је све недоречености могуће ријешити подзаконским актима.

- Кроз подзаконске акте ћемо настојати да нађемо рјешење да се процјени вриједност куће и по добијању употребне дозволе да тај појединац стекне право да врати ПДВ - додао је Амиџић.

Значај закона вишеструк је и за локалне заједнице.

Осим мотивације, прије свега, младима да остану, очекује се да ће се дио прихода од ПДВ-а којег се општине и градови одричу, и њима вишеструко вратити.

- Свакако ће значајно утицати на тржиште некретнина. Мислим да неће смањити цијене станова, али ће омогућити, кроз поврат ПДВ-а већу присутност на тржишту некретнина и подићи ће потражњу на том тржишту - рекао је Љубиша Ћосић, предсједник Савеза градова и општина Републике Српске.

И злоупотребе су предупријеђене. Забрана препродаје стамбене јединице, у року не краћем од десет година, али и стицање луксуза, јер ПДВ се враћа на 40 метара квадратних за купца, и по 15 квадрата за сваког од чланова домаћинства.

Да би допуне закона о ПДВ-у ступиле на снагу, поново ће пред посланике Представаничаког, а потом и пред делегате у Дому народа.