latinica  ћирилица
28/10/2024 |  11:59 ⇒ 13:16 | Аутор: РТРС

Округли сто - Геополитичка ситуација и фактор БРИКС-а

Округли сто о ситуацији на Балкану у новој геополитичкој реалности, у оквиру којег ће бити представљена колективна монографија "Дуги одјек 1999".
Снимак екрана (фото: pressria.ru) -
Снимак екрана (фото: pressria.ru)

Учесници округлог стола су шеф Росотрудничества Евгениј Примаков, директор Центра за медитеранске студије Националног истраживачког универзитета Виша школа економије, шеф Катедре за црноморско-медитеранске студије Института Европе Руске академије наука Екатерина Ентина,  замјеник директора Економског института Руске академије наука за научни рад Михаил Лобанов, виши научни сарадник Одјељења за историју источне Европе послије Другог свјетског рата Института за славистику Руске академије наука Никита Бондарев.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и потпредсједник Владе Србије Александар Вулин учествовали су од 22. до 24. октобра на самиту БРИКС-а у Казању, што је безусловна потврда вишевекторске политике двије балканске републике детерминисани прије свега њиховим националним интересима и историјским памћењем.

Прије 25 година цивилна инфраструктура и цивили Савезне Републике Југославије били су под злочиначким ваздушним ударима НАТО-а.

Али ни бомбардовање, ни наредних 25 година систематских напора Запада у циљу заборава шта се догодило и укључивања Србије у своју орбиту нису дали жељене резултате: српско друштво није опростило Западу, српска привреда је прилично чврсто на националном основу.

Упркос западним притисцима и захтјевима за увођење антируских санкција, Русија остаје један од кључних спољнотрговинских партнера Србије, а Република Српска, као дио БиХ, не дозвољава да БиХ званично уведе санкције Русији, трошећи Руски енергетски ресурси и производи у транзиту из Србије.