latinica  ћирилица
28/10/2024 |  10:46 | Аутор: СРНА

Амбасада Русије: Састанак Путина и Додика потврдио тежњу за јачање стратешког партнерства

Састанак предсједника Републике Српске Милорада Додика са предсједником Русије Владимиром Путином на маргинама Самита БРИКС-а у Казању још једном је показао обострану досљедну тежњу за јачање односа стратешког партнерства, речено је у Амбасади Руске Федерације у БиХ.
Руска амбасада у Сарајеву - Фото: РТРС
Руска амбасада у СарајевуФото: РТРС

- Лидери су истакли своју посвећеност проширењу политичких контаката и продубљивању економске сарадње, што не могу спријечити сулуди покушаји Запада да демонизује Русију, укључујући и неосноване оптужбе на наш рачун о наводном мијешању у унутрашњу агенду других земаља - истакли су из Амбасаде поводом учешћа Додика на Самиту БРИКС-а и састанка са Путином.

Из Амбасаде су напоменули да је 16. самит БРИКС-а постао важна етапа у развоју овог угледног међународног удружења.

- Први пут је одржан састанак земаља БРИКС-а у проширеном формату, уз учешће нових чланица. О значају овог удружења у свјетским размјерама свједочи чињеница да земље БРИКС-а чине око 45 одсто свјетске популације, као и трећину копнене површине планете - подсјетили су из Амбасаде Руске Федерације за Срну.

Самит у Казању показао је брзи раст политичког и економског значаја земља "глобалног југа и истока" и потврдио њихов статус као нових центара моћи мултиполарног свијета.

- Уз то, самит БРИКС-а је означио потпуни дебакл западних покушаја да изолује Русију. У Казању је на највишем и високом нивоу представљено 35 држава и шест међународних организација. Као резултат бројних састанака и контаката на маргинама овог догађаја многи учесници су изразили намјеру о прикључењу њихових земаља БРИКС-у или успостављању редовне сарадње са овим удружењем - навели су из руске Амбасаде.

Широка популарност БРИКС-а, указују из Амбасаде, објашњава се основним принципима овог удружења, међу којима су узајамно поштовање националних интереса и индивидуалних посебности сваке земље чланице, као и развој сарадње ради остваривања заједничке користи, која не иде на уштрб других.

- У вези с тим, на завршној конференцији за новинаре Самита у Казању, руски предсједник је нагласио да управо таква цивилизацијска разноликост и јединствени спој националних традиција безусловно представља извор снаге и огромног потенцијала за сарадњу - напоменули су из Амбасаде.

Самит БРИКС-а одржан је у руском граду Казањ од 24. до 26. октобра, а у многим коментарима, од Истока до Запада, овај догађај је оцијењен историјским за будуће односе у свијету.

На овогодишњем Самиту БРИКС-а у Казању Република Српска учествовала је као посматрач на позив предсједника Руске Федерације Владимира Путина.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик састао се 24. октобра са руским предсједником Владимиром Путином, а током боравка у Казању разговарао је са бројним делегацијама.

Путин је пожелио добродошлицу Додику у град Казањ и истакао да се нада да је било корисно то што је учествовао на Самиту БРИКС-а.

Додик је раније истакао да је битно да се са чланицама БРИКС-а успостави добра сарадња, те навео да ће користити канале да све пријатеље свијета обавијести о тортури коју Запад врши према Републици Српској са жељом да формира унитарну БиХ.