latinica  ћирилица
28/10/2024 |  10:22 ⇒ 10:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Њу Делхи: Квалитет ваздуха драстично погоршан протеклих дана (ВИДЕО)

Квалитет ваздуха у индијској престоници Њу Делхију драстично се погоршао протеклих неколико дана, показују резултати најновијих мјерења.
Загађеност ваздуха у Њу Делхију (Фото: EPA-EFE/RAJAT GUPTA) -
Загађеност ваздуха у Њу Делхију (Фото: EPA-EFE/RAJAT GUPTA)

Ниво загађења био је протекле седмице већи на неколико локација у граду за 25 до 30 пута од лимита који је као безбиједан по здравље одредила Свјетска здравствена организација (СЗО), пренио је Би-Би-Си.

Експерти су упозорили да ће се ситуација наредних дана још погоршати због временских прилика, коришћења петарди и ватромета за вријеме празника Дивали у четвртак, као и паљења усијева у сусједним индијским државама Пунџаб и Харијана.

Делхи и неколико сјеверних индијских градова биљеже екстремне нивое загађења сваке године између октобра и јануара, што доводи до поремећаја пословања и затварања школа и канцеларија.

Ниво сићушних честица, познатих као ПМ 2.5 које могу да продру дубоко у плућа и изазову низ обољења данас је достигао чак 350 микрограма по кубном метро у неким подручјима, показују подаци са владиног сајта Сафар.

Према том сајту, квалитет ваздуха се означава као веома лош када је тај ниво између 300 и 400 микрограма, а екстремно лош када достигне 400 до 500 микрограма.

Влада Њу Делхија је применила Акциони план за борбу против загађења којим се забрањују све активности током којих се употребљавају угаљ и дрва за огријев, као и употреба генератора на дизел осим код хитних служби.

Градске власти су упозориле становнике да не излазе напоље колико год је могуће , а такође су ограничиле грађевинске радове на отвореном.

Власти су истовремено апеловане на грађане да користе јавни превоз како би се смањила количина издувних гасова од возила.