latinica  ћирилица
27/10/2024 |  09:23 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Истрајати у борби и подржати Додика јер удар на институцију предсједника удар је на Српску

Предсједник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић изјавио је Срни да људи у Републици Српској, без обзира да ли су у власти или опозицији, морају бити уз предсједника Српске Милорада Додика и дати му подршку у судском процесу пред Судом БиХ зато што је институција предсједника Републике Српске једна од најзначајнијих и удар на њу је удар на саму Републику.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

- То суђење нема никакве везе с правом и већина народа у Републици Српској мисли тако, а то потврђују бројни реномирани правници, адвокати, професори универзитета и други стручњаци - рекао је Чубриловић.

Чубриловић је додао да већина тужилаца и судија Суда БиХ, пред којим се води тај процес, зна да је то суђење политички мотивисано и да ће некако бити политички разријешено.

Он је рекао да не зна исход тог суђења, као што то не знају ни чланови судског вијећа, судије, ни тужиоци, па ни адвокати због тога што се ту не суди по праву, него се суђењем желе "поравнати" неки други рачуни - додатно развластити Република Српска и огадити њеним грађанима политика коју она води.

- Да је права и правде, до суђења не би ни дошло и сад бисмо се могли више посветити економским темама и развоју, али нека моћна рука то не допушта. Из својих интереса, а не ради користи овог народа - навео је Чубриловић.

Он је нагласио да је Република Српска данас, да је била и да су све прилике да ће бити и у догледној будућности пред великим изазовима, како политичким, тако и економским, а највише демографским.

- Политички гледано, и даље се настављају притисци, како унутрашњих, тако и спољашњих, иностраних фактора на политички субјективитет Републике Српске - рекао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, показало се да се готово ништа није промијенило од када СДА није у власти, кад су је замијениле странке "тројке" јер су политичке поруке готово исте - што више централизовати и унитаризовати БиХ, а умањити надлежности и државотворни капацитет Српске.

- С тим циљем бошњачки политичари се све више ослањају на правосудне институције Уставни суд и Суд БиХ и још неке институције правосуђа, али и на међународне институције и организације и њихове мисије у БиХ које предводи Кристијан Шмит, те неколико амбасада западних држава - рекао је Чубриловић.

Он је рекао да је константан притисак да Српска одустане од борбе за своја права, која јој је гарантовао Дејтонски мировни споразум, односно сам Устав БиХ, али да Српској не преостаје ништа друго него да истраје у тој борби, да сачува оно што је у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату достигнуто и да је то као капитал и насљеђе преда генерацијама које долазе.

Чубриловић сматра да оваква БиХ нема будућност.

- Оваква сигурно не. Тачније, може она гурати овако још годинама у будућност, али то је мучење за све народе и грађане у њој. Са њом оваквом каква је нису задовољни не само Срби него ни Хрвати, али и већина Бошњака - рекао је Чубриловић.

Он сматра да је рјешење у дијалогу и компромису, у поштовању и спровођењу међунароног уговора као што је Дејтонски мировни споразум, посебно његов Анекс четири, односно Устав БиХ, на чему стално и упорно инсистира српска страна у БиХ.

Чубриловић је рекао да више нико неће дозволити било коме да буде прегласан, потчињен, дискриминисан, колективно стигматизован и оптуживан да је геноцидан народ.

- Мора се доћи до каквог-таквог јединства у различитостима, јер алтернатива томе су сукоби, регресија, а онда је питање шта ће бити са свима нама који живимо у БиХ - рекао је Чубриловић.

Он је додао да странцима не одговара стабилизација прилика у БиХ, да они мешетаре, али зато што су им то омогућили представници бошњачке политике, који се више уздају у неког амбасадора или делегата ЕУ да ће им они ријешити њихове проблеме, прије него договор са Србима и Хрватима.

Чубриловић је истакао да у владајућој коалицији у Републици Српској има много политичких странака чији су ставови подударни у вези са очувањем Републике Српске, заштите и афирмације српских националних интереса и идентитета српског народа.

Предсједник ДЕМОС-а је рекао да се ове странке, након локалних избора, окрећу рјешавању конкретних проблема грађана и све несугласице остављају по страни.