latinica  ћирилица
25/10/2024 |  12:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Иранска нобеловка осуђена на још шест мјесеци затвора

Иранске власти изрекле су додатну казну од шест мјесеци затвора добитници Нобелове награде за мир Наргес Мохамади, саопштила је група која води кампању за њено ослобађање из затвора.
Наргес Мохамеди (Фото: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH, илустрација) -
Наргес Мохамеди (Фото: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH, илустрација)

Коалиција Слобода за Наргес саопштила је да је Мохамади осуђена 19. октобра на додатних шест мјесеци затвора под оптужбом за "непоштовање и отпор наређењима", преноси Танјуг.

Група је затражила безусловно пуштање Мохамади на слободу, наводећи да се њено здравствено стање драстично погоршало током дугог боравка у затвору и да пати од срчаних болести.

Како је наведено, оптужба је подигнута након што је Мохамади 6. августа организовала протест против погубљења још једног политичког затвореника у женском дијелу затвора Евин у Техерану.

Мохамади је 19. жена која је добила Нобелову награду за мир и друга Иранка након активисткиње за људска права Ширин Ебади која је признање добила 2003. године.

Наргес Мохамади (52) наставила је своје активности упркос бројним хапшењима и годинама које је провела иза решетака, а добила је Нобелову награду за мир 2023. године.

Налази се у затвору Евин у којем су смјештени политички затвореници, а већ је служила казну од 30 мјесеци, којој је у јануару додато још 15 мјесеци.

Иранска влада није потврдила њену додатну казну.