latinica  ћирилица
25/10/2024 |  09:08 ⇒ 11:01 | Аутор: РТРС

Ћеранић: Српска нема интерес да изазива немире; Неистинита теза о камповима долази из Молдавије (ВИДЕО)

Република Српска нема интерес, нити потенцијал да било гдје изазива немире. Ни у Београду, за шта су нас и прије оптуживали, када су били избори у Србији, нити у Молдавији, рекао је у Јутарњем програму Предраг Ћеранић декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци.
Предраг Ћеранић - Фото: РТРС
Предраг ЋеранићФото: РТРС

- Увијек се ми бранимо од тих обојених револуција, а сада и једна потпуно неутемељена, неистинита теза која долази из Молдавије, о постојању кампова у Српској у којима Руси обучавају младе за изазивање нереда, и сада наилази на једно тако плодно тло да се и амерички амбасадор Мајкл Марфи огласи како је он забринут.

А зашто, каже Ћеранић, Марфи није забринут због једног терористичког потенцијала који постоји у БиХ.

- То, знамо јер се синоћ догодио терористички напад на полицијску станицу у Босанској Крупи када је малољетник ножем убио једног полицајца, а другог тешко ранио. Дакле, ми поново имамо ситуацију да се о стварним безбједоносним проблемима не говори, и они се упорно гурају под тепих - додао је Ћеранић.

Реагујући на вијест да ће Свјетски Конгрес Ујгура (муслимана) Кине у сарадњи и по договору са Вијећем Конгреса Бошњака одржати у Сарајеву крајем овог мјесеца сесију и избор органа овог удружења, Ћеранић је истакао да га вијест није изненадила јер је делегација Свјетског Конгреса Ујгура боравила у јулу на комеморацији у Сребреници, а потом су боравили у Сарајеву када је договорена сарадња.

- Док се у казању одржавао Самит БРИКС-а и када су очи цијелог свијета биле уперене у закључке и ставове које ће донијети БРИКС, односно најважније силе БРИКС-а Русија и Кина, у БиХ се траже руски кампови у којима Руси обучавају Србе за протесте у Молдавији и одржава се осми Свјетски Конгрес Ујгура - истиче Ћеранић.

Наводи да проблем Ујгура није од јуче, и да он почиње побуном Ујгура који су подстакнути са Запада како би се омела изградња пројекта мрежа појас и пут односно мрежа брзих кинеских пруга.

- У питању је један геополитички интерес западних сила и Кина је ту опет била на удару. То су одређене полуге којима САД настоје да ударају Кину - сматра Ћеранић.

Истиче да не разумије зашто се ту Сарајево сада уплело.