latinica  ћирилица
25/10/2024 |  08:20 ⇒ 11:10 | Аутор: РТРС

Екипа РТРС-а посјетила Синђанг - регију која се налази на древном Путу свиле (ВИДЕО)

Још 2022. у Уједињеним нацијама се расправљало о Ујгурима, етничкој скупини исламске вјероисповјести. Међу 25,9 милиона становника региона Синђанг, етничка мањинска група у Синђангу чини 14,9 милиона, у којој је ујгурско становништво око 11,6 милиона, тако да у поређењу с бројем Ујгура у регији, само мали дио Ујгура, можда чак мање од 0,01 одсто има другачији став према кинеској Влади, зато што су под утицајем исламског екстремизма.
Синђанг - Фото: РТРС
СинђангФото: РТРС

Они који прате дешавања на далеком истоку знају да је дио ове заједнице, која броји на десетине милиона људи западног региона Синђанг, поприлично у сукобу са влашћу НР Кине која их окривљује за тероризам, радикални ислам и непоштивање власти, док они тврде да их власт циљано угњетава само јер су муслимани.

Делегација наше медијске куће РТРС, имала је прилику недавно бити учесник шестог Свјетског самита медија, у организацији кинеске новинске агенције Синхуа, и том је приликом урадила једну краћу причу о регији Синђанг и њеним становницима.

Урумћи, престоница кинеске аутономне покрајине Синђанг, која чини шестину територије Народне републике Кине. Некада полазна тачка Пута свиле, данас један од центара иницијативе појас и пут.

Кроз историју, овим планинама и пустињама укрштале су се многе културе, цивилизације, исток и запад.

У регији Синђанг данас живи преко 25 милиона становника разних етничких припадности. А развојна политика модерне Кине и географски положај, уз природни потенцијал омогућили су јој брз економски и привредни раст.

Опширније у прилогу.