latinica  ћирилица
25/10/2024 |  08:16 ⇒ 10:35 | Аутор: РТРС

Путин: Сарадња са Републиком Српском се развија у духу међусобног уважавања

Република Српска ће превазићи све потешкоће и заштитити своје интересе, а сарадња Русије и Републике се развија у духу међусобног поштовања и практичне је природе, рекао је предсједник Русије Владимир Путин током билатералног састанка са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком.
БРИКС 2024. (Фото: screenshot/rg.ru) -
БРИКС 2024. (Фото: screenshot/rg.ru)

Путин је изразио увјерење да ће Република Српска моћи да заштити своје интересе.

- Знамо то, са каквим се тешкоћама суочавате, кроз каква искушења морате проћи, али сам сигуран да ће Вашим карактером и ставом грађана који живе у Републици Српској да штите своје националне интересе, све потешкоће бити превазиђене - рекао је руски лидер.

Он је такође напоменуо да се сарадња Русије и Републике Српске развија уз узајамно поштовање "како и треба да буде међу братским народима". Путин је најавио проширење политичких контаката Москве и Бањалуке.

- Наше колеге са обе стране у области политичке интеракције и у области политичке сарадње су у сталном контакту - нагласио је руски предсједник.

Додик је рекао да Српска намјерава да учествује у активностима БРИКС-а у формату прихватљивом за асоцијацију и да ће настојати да у то укључи цијелу БиХ.

- Жељели бисмо да се укључимо у неком облику који би био могућ, да бисмо као Република Српска учествовали у овом уједињењу, постоје одређене могућности да то учинимо као дио БиХ. то не зависи од нас, али ћемо покушати да пружимо подршку на нивоу цијеле БиХ - нагласио је Додик.

Додик је констатовао и недостатак ефекта који су западне земље намеравале увођењем санкција Русији.

- Задовољан сам вашим напретком у економском смислу и чињеницом да сте званично четврта по величини привреда на свијету према Међународном монетарном фонду, што сугерише да санкције које су вам уведене не стварају ефекте које би западњаци волим постићи - рекао је Додик.

Током састанка дотакнута је и тема оптуживања Русије за организовање немира у Европи. Владимир Путин је ово назвао потпуном бесмислицом, додајући да Руска Федерација нема ни жељу ни алате да спроводи такве акције. Предсједник је нагласио да Русија, заједно са свим учесницима БРИКС-а, не жели конфронтацију ни са ким.

- Времена се мијењају, ситуација у свијету се мијења - рекао је он, говорећи о покушајима Запада да обезбиједи своју доминацију по сваку цијену - рекао је руски лидер.

Извор: РГ.РУ