latinica  ћирилица
24/10/2024 |  17:51 ⇒ 18:05 | Аутор: ТАНЈУГ

УН упозориле на пораст температуре до три степена до краја вијека

Уједињене нације упозориле су данас да ће актуелне климатске политике резултирати загријавањем планете за више од три степена Целзијуса до краја вијека, иако је Париским споразумом договорено да се загријавање ограничи на 1,5 степени у односу на прединдустријски период.
Суша (Фото:  EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO) -
Суша (Фото: EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO)

Годишњи извјештај о штетним емисијама, објављен данас, показао је да, уколико владе не буду дјеловале на смањењу емисија, свијет ће се до 2100. године суочити са порастом температура до 3,1 степен изнад прединдустријског нивоа, преноси Ројтерс.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш упозорио је да се планета налази у ризичном периоду, нагласивши да ће свјетски лидери или ријешити овај проблем "или ћемо стрмоглаво пасти у климатску катастрофу".

Глобалне емисије гасова стаклене баште порасле су за 1,3 одсто између 2022. и 2023. године, на нови максимум од 57,1 гигатона еквивалента угљен-диоксида, наводи се у извјештају.

У складу са актуелним политикама, температуре ће наставити да расту између 2,6 и 2,8 степени до 2100. године, наводи се у извјештају.

Глобалне температуре су тренутно веће за око 1,3 степени у односу на прединдустријски ниво, наводи агенција.

Сљедећег мјесеца се одржава годишњи самит Уједињених нација о клими (ЦОП29) у Азербејџану, гдје ће радити на изградњи споразума постигнутог прошле године о преласку са фосилних горива.

Преговори у Бакуу ће се разговарати о ажурираној стратегији за смањење емисија у свакој земљи, познатој као национално утврђени допринос (НДЦ).

Ингер Андерсен, извршна директорка Програма Уједињених нација за животну средину, позвала је земље да искористе преговоре у Бакуу да појачају акцију у својим НДЦ, поручивши да да је ''сваки дјелић степена'' важан.