latinica  ћирилица
24/10/2024 |  17:20 ⇒ 20:33 | Аутор: Агенције

Путин сумирао резултате Самита БРИКС-а: Русији је бесмислено пријетити - то нас само охрабрује (ВИДЕО)

Шеснаести самит БРИКС-а је успjешно завршен, поручио је предсjедник Русије Владимир Путин на конференцији за медије o резултатима самита у Казању којем је био домаћин.
Владимир Путин (Фото:  Alexey Filippov/brics-russia2024.ru) -
Владимир Путин (Фото: Alexey Filippov/brics-russia2024.ru)

Био је то један од значајнијиh догађаја у политичком календару, рекао је Путин.

- Русија је урадила све да нове чланице БРИКС-а "органски" утичу на породицу и у томе је успјела. Све чланице најактивније утичу у радним форматима организације - рекао је Путин.

Путин је напоменуио да "БРИКС није затворени клуб".

- Он је отворен за све ко дијели његове вриједности - истакао је руски лидер.

Путин је захвалио свим колегама који су дошли на самит БРИКС у Казању, за допринос заједничком раду.

- Русија осјећа подршку партнера БРИКС која се не завршава са завршетком самита - нагласио је Путин. 

Русији је бесмислено пријетити, то нас само охрабрује, објаснио је Путин.

- Од САД зависи како ће се градити односи Москве и Вашингтона након избора у Америци – Русија ће бити отворена за сарадњу након избора ако и они буду отворени. Русија није одбијала нити сада одбија контакте са западним лидерима - рекао је Путин.

Одговарајући на питање представника Би-Би-Сија да прије почетка специјалне војне операције није било удара дронова на руску територију, Путин је подсјетио да су били одбијени сви руски приједлози за успостављање контаката са Западом.

- Русији је "с љубављу" указано на „"њено мјесто", што би на крају довело до њеног спуштања у категорију секундарних држава и извозника сировина. За мене је најважнија безбједност Русије - поручио је Путин, истакавши да она не може постојати без суверенитета.

Говорећи о сјевернокорејској војсци, Путин је подсјетио да је данас Државна дума ратификовала Уговор о стратешком партнерству.

- Шта ћемо и како даље - то је наша ствар - јасан је Путин.

Украјински војници не могу да користе западне ракете без помоћи официра држава НАТО, подсјетио је Путин.

Руска војска активно делује на курском правцу и приступила је ликвидацији блокираног дела украјинске групе у Курској области.

Дио украјинских јединица у Курској области је блокиран, опкољено је око 2.000 војника.

Запад, и поред свих обавеза, занемарио је међународно право, финансирао државни удар у Украјини и тамо почео да гради војне базе, подсјетио је Путин.

- Каква је ту правда? - нагласио је Путин.

Представник турског председника Реџепа Тајипа Ердогана прије неколико дана је предложио да се размотре нове идеје о Украјини, али је Кијев следећег дана одустао, саопштио је руски предсједник Владимир Путин на прес-конференцији након самита БРИКС-а у Казању

- Недавно је поново турска страна, односно помоћник предсједника Турске Ердогана је позвао директно из Њујорка и рекао да постоје нови приједлози за преговоре и моле да се размотре. Ја сам пристао. Рекао сам – добро, ми се слажемо. Сутрадан је шеф кијевског режима одједном рекао да не намјерава да води са нама било какве преговоре. Ми смо рекли Турцима: људи, хвала вам на вашем учешћу, али прво то ријешите са вашим клијентима – да ли желе или не желе. Нека то отворено кажу - рекао је руски предсједник.