latinica  ћирилица
24/10/2024 |  13:20 ⇒ 13:28 | Аутор: Агенције

Избио пожар у иранској нуклеарној електрани (ВИДЕО)

Велики пожар избио је у иранској нуклеарној електрани у Караџу, која се налази западно од главног града Техерана.
Нуклеарна електрана Иран (Фото: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH, илустрација) -
Нуклеарна електрана Иран (Фото: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH, илустрација)

Према првим информацијама, пожар је причинио озбиљну штету на једном објекту у склопу објекта, док су ватрогасне екипе успјеле брзо да ставе пожар под контролу, преноси Б92.

Фотографије са лица мјеста приказују оштећену зграду са црним траговима од пожара и уништеним вратима, што указује на интензитет експлозије која је вјероватно претходила пожару.

Још нису доступни детаљи о узроку инцидента, али постоји забринутост да би пожар могао бити резултат саботаже, као што је виђено у претходним нападима на иранска нуклеарна постројења.

У прошлости, напади дроновима и сајбер саботаже, попут оних које су погодиле Натанз, довеле су до сличних инцидената.

Караџ је важан дио иранског нуклеарног програма, који је дуго био под будним оком међународне заједнице због својих контроверзних активности обогаћивања уранијума.

Инцидент долази у вријеме појачаних тензија између Ирана и Запада, посебно САД и Израела, који су изразили забринутост због иранског нуклеарног програма.

Иако Иран тврди да су његови нуклеарни програми искључиво у мирнодопске сврхе, овакви догађаји додатно подстичу сумње у праву намену објеката попут оног у Караџу.