latinica  ћирилица
24/10/2024 |  11:52 ⇒ 11:55 | Аутор: Агенције

Хрватска: ЕУ тужиоци ухапсили девет особа због милионске преваре

Канцеларија европског јавног тужиоца (ЕППО) у Загребу је покренула истрагу против девет држављана Хрватске и једне фирме због сумње да су починили субвенцијску превару, већу од девет милиона евра и фалсификовања службене исправе.
Свиње - Фото: РТРС
СвињеФото: РТРС

На захтјев ЕППО, Полицијска управа међимурска данас је ухапсила девет осумњичених.

Ухапшени су шефови Пивчеве фирме Вајда, међу њима и Миљенко Пивац. Они су поднијели више захтјева у износу већем од девет милиона евра у склопу Програма руралног развоја.

Предузеће под истрагом је Вајда д.д. из конзорција Пивац, а међу ухапшенима су бивши и садашњи шефови управе и надзорног одбора Вајде - Миљенко Пивац, Игор Миљак, Вилим Симон и Ален Кајмовић, наводе хрватски медији.

Од марта 2018. до јуна 2023. године бивши и садашњи предсједник управе, у координацији са предсједником и чланом надзорног одбора, поднијели су више захтјева за финансирањем више од девет милиона евра у склопу хрватског Програма руралног развоја за период  2014-2020. године за побољшање услова у свињогојству.

Иако су знали да њихово предузеће не испуњава тражене услове, осумњичени су поднијели фалсификоване пријаве за фарме својих коопераната.

У овом периоду, пет особа које су водиле програм и контролори одјељења кооперације сачињавали су документацију у којој су неистинито приказивали да кооперанти друштва примјењују прописане обавезе из наведене мјере у узгоју и држању свиња за тов, те да тако испуњавају тражене услове за додјелу подстицаја. 

Од укупно тражених више од девет милиона евра, предузећу је исплаћено више од 5,4 милиона евра субвенција Европске уније.  Када су утврђене неправилности, Агенција за плаћања у пољопривреди ускратила је тражене субвенције за 2022. годину у износу од 3,6 милиона евра и наложила враћање дијела незаконито примљених средстава, те је враћено око 1,5 милиона евра.

ЕППО је независна канцеларија јавног тужиоца Европске уније одговорна за истрагу, прекршајни поступак и подизање оптужнице за кривична дјела против финансијских интереса Уније.