latinica  ћирилица
24/10/2024 |  08:36 ⇒ 10:39 | Аутор: РТРС

Стевандић: Данашњи датум од велике важности за српски народ (ВИДЕО)

Данас прослављамо 33. године од када су часни и храбри људи одлучили да изгласају Одлуку о оснивању Скупштине српског народа и што се тиче Српске, од овог датума све почиње, рекао је за наш Јутарњи програм предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Након ове Одлуке донесена је Декларација о проглашењу Српске, као и датум њеног обиљежавања, односно 9. јануар - истакао је Стевандић.

Фото: Уступљена фотографија

Стевандић напомиње да је темељ сваке државе управо Скупштина.

Поводом обиљежавања 33. годишњице оснивања Народне скупштине данас ће у Бањалуци бити одржана промоција књиге "Арматура суверенитета", истакао је Стевандић, те најавио да је то монографија докумената.

- У овој монографији нема фотографија ниједног предсједника Скупштине, сли имају све одлуке које су донесене. Монографија показује један дијаграм сазријевања и одрастања Републике Српске. Ова књига говори о нашим настојањима да будемо слободни и да доносимо одлуке. Симболично, "Арматура суверенитета" почиње Одлуком о оснивању Скупштине српског народа, а завршава са Декларацијом о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, која је донијета на Првом свесрпском сабору - наводи Стевандић.

Када је ријеч о притисцима на Српску, њене институције, као и предсједника Републике Српске Милорада Додика, Стевандић наводи да су притисци у посљедње вријеме учестали, као и да су све институције Српске на удару.

- Покушавају да нас оспоре, путем нелегалног процеса који се води против Додика, а који је само поштовао одлуке које је донијела Скупштина Српске. Циљ монтираног процеса против Додика, јесте да га избаце са политичке сцене. Њему се у Сарајеву суди зато што није пристао да поштује одлуке које је донио нелегитимни Кристијан Шмит, који нема овлаштења да такве одлуке донесе, али и зато што је стао на браник одбране Српске - напомиње Стевандић.