latinica  ћирилица
24/10/2024 |  07:53 ⇒ 07:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Турска гађала мете у сjеверном Ираку и Сирији након терористичког напада у Анкари

Турска је ракетама погодила локације повезане са курдском милитантном групом Радничка партија Курдистана (ПКК) у сjеверном Ираку и сjеверној Сирији након терористичког напада у Анкари, саопштило је јуче Министарство одбране.
Напад (Фото: EPA-EFE/NECATI SAVAS/илустрација) -
Напад (Фото: EPA-EFE/NECATI SAVAS/илустрација)

- Изведена је ваздушна операција против терористичких циљева на сjеверу Ирака и Сирије и успjешно су уништене укупно 32 мете терориста - наводи се у саопштењу Министарства и додаје да се операције настављају.

Починиоци напада у Анкари највјероватније су чланови у Турској забрањене ПКК, рекао је раније министар унутрашњих послова Али Јерликаја, преноси Ројтерс.

Објекти Турске ваздухопловне индустрије (ТАИ) у Анкари нашли су се јуче на мети терористичког напада у којем је погинуло пет, а рањене су 22 особе.

Двоје терориста који су извршили напад, од којих је једна била женска особа, елиминисано је, саопштио је Јерликаја. Ниједна група, за сада, није преузела одговорност за тај напад.

Међу повријеђенима је и седам припадника специјалних снага, рекао је Јерликаја.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган, који се налази у Русији на самиту БРИКС-а, осудио је терористички напад током састанка са руским предсједником Владимиром Путином, у телевизијском обраћању.

Касније је Ердоган на мрежи Икс објавио саопштење, у којем наводи да су безбједносне снаге реаговале брзо и неутралисале претњу, уз поруку да ниједна терористичка организација која узима на нишан безбједност Турске неће моћи да постигне своје циљеве.

Турске власти су наложиле медијима да не износе детаље у вези са нападом и упозориле да ће све фотографије и снимци у вези са инцидентом бити уклоњени са друштвених мрежа.