latinica  ћирилица
21/10/2024 |  21:51 ⇒ 21:51 | Аутор: РТС

АБА лига: Звезда преживјела гостовање у Подгорици

Кошаркаши Црвене звезде побиједили су у Подгорици екипу Будућности резултатом 75:73 у последњој утакмици петог кола регионалне АБА лиге.
Црвена звезда-Партизан (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ) -
Црвена звезда-Партизан (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ)

Након дуплог кола Евролиге, кошаркаши Црвене звезде смогли су снаге и воље да преброде тешко гостовање у Подгорици и не дозволе себи трећи пораз у регионалном такмичењу. Изузетно тврда, напета и неизвесна утакмица завршена је побједом гостију, па је послије пет одиграних кола Партизан остао једини непоражени тим у АБА лиги.

Као и много пута до сада када су играли Будућност и Црвена звезда у Подгорици, ни вечерас у "Морачи" није само кошарка била у центру пажње. Било је увреда, провокација, искључења и прекида због којих је утакмица трајала два и по сата.

Најгоре од свега по "црвено-бијеле", Џоел Боломбој се средином треће четвртине оклизнуо и повредио кољено. На први поглед нимало наивно, пошто је терен морао да напусти уз помоћ саиграча, без ослањања на десну ногу.

Будућност је, осокољена гласном подршком са добро попуњених трибина у "Морачи", од самог почетка покушала агресивном и енергичном одбраном да успори и отежа организацију напада уморних "црвено-бијелих". Гости су се дуго мучили, није их служио шут за три поена, ове сезоне често најјаче оружје, па су током првих шест минута игре постигли свега четири поена.

Нису ни Подгоричани били много бољи и прецизнији у првом кварталу. Велики број промашаја и неколико јефтино изгубљених лопти, послије којих је Звезда пронашла нешто лакше поене, надокнадили су са дупло више скокова од противника, од којих су чак седам покупили у нападу. Послије првих десет минута кошарке имали су поен предности - 17:16.

Осјетнију залиху стекли су гости чим су Флечер Мекги и Рашид Сулејмон "намијестили руку" и почели да погађају са дистанце. Средином другог периода први пут је Будућност умакла на плус десет (30:20), али су "црвено-бијели", предвођени Милошем Теодосићем, у два наврата експресно одговарали серијом 5:0 и до одласка на велики одмор заостатак свели на четири поена - 37:33.

Сасвим прихватљива четири поена, имајући у виду да су током првих 20 минута кошарке погодили само три тројке из 15 покушаја и имали шест ухваћених лопти мање од Будућности, која се највише мучила при шуту за два поена - 8/24 у првом полувремену.

Гости су из свлачионице изашли са нешто бољом енергијом. Дуже од три минута Будућност је запела на два постигнута поена, док је Звезда нанизала седам и првом тројком Кенана из четвртог покушаја преузела вођство (39:40). Испоставило се само накратко.

Подгоричани су погодцима Славковића, Камењаша и још једном тројком Мекгија одговорили истом мјером и поново умакли на незанемарљивих плус шест (46:40). Услиједила је повреда Боломбоја, па и тензије и први прекид током којег је из дворане удаљен Жељко Дрчелић, први човјек "црвено-бијелих" који је сједио поред паркета. Одужио се трећи период док су судије и чланови обезбјеђења одрадили свој дио посла, а Будућност је пред улазак у одлучујућих десет минута сачувала шест поена предности јер је Мекинли Рајт погодио тежак шут уз звук сирене за 58:52.

Имали би Подгоричани и значајнију залиху да Немања Недовић није преузео одговорност у кризном моменту, убацио двије тројке, нанизао осам поена и зачинио их асистенцијом. Наставио је инспирисани бек црвено-бијелих у истом ритму и почетком посљедњег квартала. Сасуо је још три тројке и приуштио свом тиму вођство (65:68), први пут још од почетка треће четвртине.

Што је Недовић више погађао, то су навијачи Будућности у "Морачи" били упорнији са увредама, провокацијама и убацивањем ситних предмета на терен, па су судије, након неколико опомена и молби, повукле тимове у свлачионицу. Неминовна је била дужа пауза, пражњење дијела трибина и ново загријевање, послије којег је утакмица настављена.

Подгоричани су се боље снашли после паузе. Иако су промашили четири слободна бацања у кратком периоду, на крилима храброг Мекинлија Рајта направили су серију 6:1 и поново преузели вођство. Хладнокрвни Недовић је убацио још једну тројку, своју четврту у последњем периоду, али је Рајт везао свој осми поен и тридесет секунди прије посљедњег звука сирене на семафор поставио резултат 73:72.

Милош Теодосић је потом изнудио фаул и оба пута био прецизан са линије пенала. Екипи Андреја Жакеља преостао је 21 секунд за последњи напад. Изабрали су да лопту после тајм-аута убаце на својој половини терена. Очекивано, Рајт је био прва опција, пошао је на продор и промашио.

АБА лига, пето коло:

Петак:
Игокеа - Цедевита Олимпија 91:78
ФМП - Цибона 89:84

Субота:
Морнар - Борац 90:98 (87:87)
Сплит - Мега 90:80

Недјеља:
Дубаи - Спартак 80:79
Задар - Партизан 71:75
Крка - Дерби 97:91

Понедјељак:
Будућност - Црвена звезда 73:75