latinica  ћирилица
21/10/2024 |  21:20 ⇒ 21:22 | Аутор: СРНА

Милачић: Српски народ деценијама асимилиран, природно је да српски језик буде службени

Лидер Праве Црне Горе Марко Милачић поновио је да у Црној Гори огромна већина говори српским језиком и да је природно да српски језик буде службени.
Подгорица, Марко Милачић - Фото: СРНА
Подгорица, Марко МилачићФото: СРНА

- То је наш језик. Тим језиком говори предсједник државе и шеф парламента. Овдје нико не жели да се ради на пречац. Морамо бити зрели, мудри и одговорни. Желимо сви добро Црној Гори - поручио је Милачић.

Према његовим ријечима, у Црној Гори деценијама је српски народ био дискриминисан.

- У Црној Гори се вршила асимилација и сегрегација српског народа више од 75 година. Језик је најважнија одредница суштине једног идентитета. Језик је кућа сваке државе. Уколико у том смјеру не направимо равноправан однос, нема стабилне, просперитетне и помирене Црне Горе - оцијенио је он за РТВЦГ.

Милачић је оцијенио да је 43 одсто чињеница која никако не смије да се занемарује, а то је проценат грађана који говори српским језиком.

- Занемарити ту чињеницу није добро за Црну Гору - закључио је Милачић.

Посланик Социјалистичке народне партије у Скупштини Црне Горе Слађана Калуђеровић рекла је је на попису овог пута најбројнија идентитетска одредница била матерњи језик, а не национална припадност.

- Факте треба уважити и српски језик треба да буде службени. Он представља највећу идентитетску одредницу тренутно у држави. Већина се не смије дискриминисати - сматра она.

Калуђеровићева тврди да ово питање изазива велико интересовање, а грађани су прије свега заинтересовани да се то питање ријеши.

- Грађани очекују да представници парламента и власти ураде по њиховом захтјеву. Очекујемо да овако поступе и колеге из ПЕС-а, јер нам је у циљу да се покажемо као грађанско друштво - рекла је она.

Калуђеровић такође тврди да велики број Црногораца прича српским језиком, чак више од 50.000.

- Они то јасно кажу. У питању је језичка већина - рекла је она.