latinica  ћирилица
21/10/2024 |  20:24 ⇒ 22/10/2024 | 07:24 | Аутор: РТРС

Вучић: Добар разговор са Путином, договорене драстично ниже цијене гаса, на самит БРИКС-а шаљемо делегацију

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је са предсједником Русије Владимиром Путином имао добар разговор између осталог и о гасу и да су договорене добре цијене, које су за Србију драстично ниже.
Александар Вучић (Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић) -
Александар Вучић (Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић)

Вучић каже да ће на самиту БРИКС-а у Казању Србију представљати министри Братислав Гашић, Александар Вулин, Адријана Месаровић и Ненад Поповић.

У разговору са руским предсједником Владимиром Путином био је, каже, поштен, и рекао му да би му, и када не би било посјета које се очекују ових дана у Србији, било изузтено тешко да дође због различитих ствари "које он добро зна и за које вјерује да разумије Србију".

- Србија је једина земља у Европи која није, једина, словима и бројем, једина земља у Европи која није приступила ни једној декларацији, а само у овој години их је било 44 против Руске Федерације. Дакле, 44 пакета различитих санкција су само ове године донесене, ми се ни једном нисмо придружили, и Путин то високо цијени. Ја сам му рекао да би и са тим, и да нема свега овога било тешко, али да ћемо послати делегацију коју ће чинити четворице наших министара - навео је Вучић у интервјуу за РТС.

Говорећи о популарности БРИКС-а у Србији, као и подршке ЕУ, Вучић каже да је она у овом тренутку изједначена.

Како је казао, расправа о БРИКС-и ће бити веома озбиљна у року од годину и по двије, ако БРИКС садржајем буде покушао да попуни своје механизме.

Он је појаснио да није хтио раније да каже одлуку док не разговара са Путином лично, што сматра одговорним понашањем. Додао је да је разговор са предсједником Русије био добар и садржајан, уз честитке годишњице ослобођења Београда.

"Разговарали смо о гасном аранжману"

- Разговарали смо о гасном аранжману - казао је Вучић и напоменуо да је разговарано о шест милиона кубних метара гаса.

Цијене које смо успјели да договоримо су веома добре, они су били веома фер, казао је предсједник Србије и напоменуо да је цијена за Србију драстично мања него она на берзи.

- На томе сам захвалан предсједнику Путину - истакао је Вучић.

Напоменуо да је разговарано о шест милиона кубних метара гаса дневно и плус два милиона за руске компаније у Србији, као и да је било ријечи и о додатним количинама од три милиона.

Најавио је да ће присуствовати 80. годишњици Дана побједе 9. маја у Москви.

Како је додао, он је један од ријетких лидера који може да разговара са Путином, каже Вучић и истиче да је и са О`Брајаном причао о разговорима са Путином.

- Путин ми је рекао да су Украјинци и они који су их на то нагонили направили грешку што су ушли у Курску област и увјерен је да ће Русија успјешно да оконча Специјалну војну операцију - навео је Вучић.

Истакао је да нико није подигао глас због његовог разговора са Путином.

"Евроинтеграције нису заглављене, али иду споро"

Када је ријеч о евроинтеграцијама, Вучић се слаже да су заглављене, али оцјењује да иду споро.

- Кад год бисте помислили да је то због владавине права, ја ћу рећи – није. Да прихватимо независност Косова и уведемо санкције Русији, били бисмо сутра члан ЕУ, одмах - сматра Вучић.

"Рио Тинту не вјерујем на ријеч, вјерујем нашим стручњацима"

Вучић, када је ријеч о рударењу литијума, истиче да је то потреба цијеле Европе, и насушна потреба, која би драматично побољшала економску ситуацију Србије.

- Морамо да радимо, ако се и тек када се обезбиједе услови. У економском смислу, мислим да је то насушна потреба, квантни скок - оцјењује Вучић.

Истиче да Рио Тинту ништа не вјерује на ријеч и да их није он доводио, већ они коју су сада против.

- Вјерујем нашим стручњацима који провјеравају сваки потез и папир, и који на крају доносе одлуку и који су гарант да ће бити заштићена животна средина - додаје предсједник.

Упитан шта је са експертима којим мисле другачије, Вучић истиче да их није видио.

"Слушао сам аргументе о литијуму"

Предсједник Вучић је рекао да је слушао аргументе у вези са литијумом и да је спреман да разговара са сваким и да иде у Народну скупштину.

- Нису хтјели да нас виде. Желио сам по сваку цијену да одем тамо, али они нису хтјели да ме виде јер немају ниједан аргумент - навео је Вучић.

На питање да ли има стрепњу да ли ће институције Србије моћи да контролишу копање литијума, каже да ће довести најбоље свјетске компаније за батерије и да ће Србија да контролише све, а да ако виде нешто лоше истог тренутка ће да прекину пројекат.

"Избори 2026. или 2027. године, реконструкција Владе између марта и јуна"

Вучић је поручио да ће нови избори бити одржани у децембру 2026. или на проqеће 2027. године, али да ће опозиција проћи много лошије него раније.

Очекује реконструкцију Владе између марта и јуна.

"Нијемци и САД натјерали Куртија да нешто прихвати, али је он то урадио про форме"

Што се тиче уласка српске робе на КиМ преко Мердара, Вучић каже да то значи да су Нијемци и Американци натјерали Куртија да нешто прихвати, али да је он то прихватио про форме.

- Камиони чекају данима да уђу. Углавном су то наши производи, има и српских произвођача, али они који тамо највише иду су производи наших фабрика који су у страним рукама, али наравно увијек је добра вијест и за све наше људе. Боље је овако него што је било, али далеко је од доброг - оцијенио је Вучић.