latinica  ћирилица
21/10/2024 |  11:03 ⇒ 11:04 | Аутор: СРНА

Кошарац: Учешће на БРИКС-у је историјски дипломатски успјех предсједника Српске

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац изјавио је да је учешће на предстојећем Самиту БРИКС-а огромно признање Републици Српској и политици предсједника Милорада Додика и нагласио да се са правом и поносом може рећи да је ово историјски дипломатски успјех предсједника Додика, који има врло озбиљан политички и економски значај.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је нагласио да БРИКС као асоцијација равноправних земаља чланица заговара исте вриједности као Република Српска - поштовање слободе и суверенитета земаља, међународног права, глобалног мира и међусобне сарадње на политичком и економском плану.

Он је констатовао да је Српска на Самиту у Казању заиста на правом мјесту, јер БРИКС ствара праведнији и демократичнији међународни поредак заснован на међународном праву и принципима Повеље УН.

- Стога је ово изузетно важна прилика да се на глобалном нивоу понови став Српске и потврди исправност њених политика када је у питању поштовање међународног права и Дејтонског споразума, суверенитета и унутрашњег уређења, без мијешања странаца у унутрашња питања у БиХ, а посебно без страног интервенционизма - истакао је Кошарац.

Такође, указао је он, Самит БРИКС-а је од немјерљивог значаја за потврду суверенитета Републике Српске и њене видљивости и препознатљивости у глобалним оквирима.

- У прилог томе говори сама чињеница да наша делегација предвођена предсједником Додиком учествује као посматрач на тродневном самиту у Казању, који ће окупити 14 свјетских лидера и делегације десетине свјетских земаља - рекао је Кошарац, који је и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Што се тиче економског значаја БРИКС-а, навео је Кошарац за Срну, резултати су неоспорни и изузетно мјерљиви.

- Земље БРИКС-а су међу 10 највећих земаља свијета по броју становника, обиму ресурса, површини и БДП-у. Више од 30 земаља из различитих региона и континената изразило је заинтересованост за придруживање или партнерство са БРИКС-ом - рекао је Кошарац за Срну.

Према његовим ријечима, званични подаци кажу да је БРИКС већ надмашио Г7, групу од седам најразвијенијих земаља, по паритету куповне моћи.

- БРИКС производи 35,6 одсто свјетског БДП-а, док Г7 производи 30,3 одсто. Укупна тежина земаља БРИКС-а у свјетској привреди износи 58,9 трилиона долара - нагласио је Кошарац и додао да је у овој асоцијацији 45 одсто свјетског становништва, односно 3,6 милијарди људи.

Он је рекао да је БРИКС дом највећих свјетских минералних ресурса и главни покретач развоја реалне економије. "У БРИКС-у је више од 40 одсто свјетског капацитета добијања нафте, као и четвртина свјетског извоза робе, три четвртине свјетског вађења и коришћења угља, те 40 одсто природног гаса", прецизирао је Кошарац.

Учешћем на Самиту БРИКС&мдасх;а, истакао је он, Република Српска потврђује да жели бити дио новог међународног поретка, који отвара огромне политичке и економске могућности и сарадњу на равноправним основама, која ојачава мир, стабилност и просперитет.