latinica  ћирилица
18/10/2024 |  12:11 ⇒ 12:13 | Аутор: sputniknews.com

Петковић са шефицом Унмика: Безбједност српског народа на КиМ озбиљно угрожена

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић састао се са шефицом Мисије УН на КиМ Каролин Зијаде, са којом је разговарао о политичко-безбједносној ситуацији на КиМ и предстојећој сједници Савјета безбједности УН, која је заказана за 30. октобар и на којој ће бити представљен извјештај генералног секретара УН о раду Унмика.
Петковић и Зијаде (Фото: TANJUG/ KANCELARIJA ZA KiM/ nr) -
Петковић и Зијаде (Фото: TANJUG/ KANCELARIJA ZA KiM/ nr)

Петковић је указао на незамјенљиву улогу Мисије УН на Косову и Метохији, у очувању мира, безбједности и заштити људских права и изразио је очекивања да ће међународне организације и институције на терену испунити задатак из свог мандата и да ће бити створени услови у којима напади на Србе неће бити могући, а још мање толерисани.

Упозоривши на чињеницу да је безбједност и сигурност српског народа на терену озбиљно угрожена, Петковић је констатовао да ће предстојећи извјештај генералног секретара УН о раду Унмика бити од суштинског значаја за разумијевање постојеће ситуације на КиМ и немогућих услова живота у којима се налази српски народ на КиМ, уз сагледавање свих чињеница и датих околности које су ка томе довеле.

Директор Канцеларије за КиМ је саговорницу упознао са посљедњим догађајима у јужној покрајини, указавши да су једнострани, противправни и ескалаторни потези Приштине усмјерени ка стварању неподношљивих услова за живот нашег народа и пријете да доведу до његовог потпуног прогона са Косова и Метохије.

- То показује јасну намјеру Аљбина Куртија да насилним гашењем српских институција, насиљем, терором и свакодневним притисцима успостави етнички чисто Косово и Метохију и доведе до његове потпуне албанизације - истакао је Петковић.

Петковић је истакао да сви проблеми са којима се српски народ у покрајини суочава, недвосмислено потврђују да је Србима на Косову и Метохији неопходно омогућити што хитније формирање Заједнице српских општина, кроз коју би била обезбијеђена колективна и индивидуална права српског народа, како је предвиђено Бриселским споразумом, а што приштинске власти одбијају да спроведу више од 11 година.

На крају разговора, Петковић је специјалној представници генералног секретара УН пренио чврсту опредијељеност Београда да сачува мир и стабилност на Косову и Метохији и у региону, као и ријешеност да истраје на поштовању међународних правила и норми. То подразумијева превасходно поштовање Резолуције 1244 Савјета безбједности УН и докумената који су на снази и који се морају поштовати и примјењивати, закључио је Петковић.