latinica  ћирилица
18/10/2024 |  08:02 ⇒ 09:21 | Аутор: sputniknews.com

Париз: Припремамо се за трку у наоружању са Москвом

Француска повећава свој војни буџет и се спрема за трку у наоружању са Русијом, изјавио је француски министар спољних послова Жан Ноел Баро.
Француска војска (Фото: EPA/YOAN VALAT) -
Француска војска (Фото: EPA/YOAN VALAT)

Током интервјуа за телевизију ЛЦИ, новинар је упитао министра да ли је Париз забринут због "импресивног темпа наоружавања Русије", назвавши то "трком у наоружању".

- Француска се спрема за трку. Закон о војном буџету омогућио је нашој војсци да обнови потенцијалраспоређивања, интервенције и одбране. Наша главна линија одбране данас је данас на југу и истоку Украјине - одговорио је Баро.

Према његовим ријечима, "управо зато Француска чини све што је могуће у војном, финансијском и хуманитарном смислу, како би подржала Украјину дуго и интензивно у мери у којој буде потребно".

У складу са "законом о војном програмирању", буџет француског војног ресора ће се 2025. године повећати за више од три милијарде евра и износиће 50,5 милијарди евра.

Према ријечима министра одбране Себастијана Лекорна, сљедећа година би требало да буде одлучујућа у погледу обнове наоружања француске војске.

У те сврхе издвојено је 10,6 милијарди евра, односно скок од 16 одсто. Буџет за развој нуклеарног потенцијала земље повећаће се за осам одсто и достићи седам милијарди евра.